Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ombytta roller. Nu jobbar Annika Jacobson för regeringen, som hon nyligen kritiserade för försäljningen av Vattenfalls brunkolsverksamhet. Bild: Greenpeace

Nu jobbar hon för regeringen

Greenpeace tidigare chef arbetar nu för regeringen. Sedan ett par veckor tillbaka är Annika Jacobson från Åsa politiskt sakkunnig för klimatminister Isabella Lövin (MP).

Grattis till jobbet, hur känns det att jobba för regeringen?
– Tack! Jag har arbetat med att påverka politik för en hållbar framtid hela mitt liv och att nu få följa frågorna från regeringshåll är så klart jättespännande.

Vad gör du för klimatministern?
– Jag har en rådgivande och servande funktion i hennes ministerarbete. Under våren kommer jag arbeta mycket med en stor FN-konferens som Sverige anordnar tillsammans med Fiji. 

Berätta om konferensen.
– Den hålls i New York i början av juni och fokus ligger på FN:s 14:e hållbarhetsmål om levande hav. Förhoppningen är att konferensen ska bli ett startskott för nya internationella samarbetsformer. Vi måste arbeta mer helhetsorienterat för att lösa de globala utmaningarna vi står inför.

Vad har du för tankar om tillståndet i havet?
– Det finns en risk att vi har mer plast än fisk i havet 2050. Många människor är beroende av havet för sin överlevnad så detta är något vi måste komma tillrätta med.

Du kritiserade regeringen för försäljningen av Vattenfalls brunkolsverksamhet, påverkar det ditt arbete?
– Jag har inte ändrat åsikt i den frågan, men beslutet att sälja verksamheten är fattat och jag tror inte på att älta. Nu gäller det att kavla upp ärmarna och fortsätta arbeta för att nå klimat- och miljömålen. Det är kanske mer angeläget än någonsin att vi blickar framåt.

Kände du Isabella Lövin sedan tidigare?
– Vi har haft att göra med varandra yrkesmässigt sedan lång tid. Första gången jag träffade Isabella Lövin var när jag var pressekreterare för miljöpartiet och hon kandiderade till Europaparlamentet 2009.

Finns det några likheter mellan Greenpeace och ditt nya jobb?
– På Greenpeace gick mitt arbete ut på att flytta mittpunkten i debatten, för regeringen handlar det om att genomföra politiken. Det är olika roller och ramar, men i grunden strävar vi åt samma håll.

Vad tänker du om att Trump skrotat Obamas klimatplan, och om framtiden?
– Vad som händer i USA är klart oroande, men samtidigt tycker jag att vi har nått en del politiska genombrott den sista tiden. För några månader togs Parisavtalet och de globala hållbarhetsmålen, jag känner mig hoppfull i detta. Självklart måste vi klara av det här, det handlar om mänsklighetens överlevnad på planeten. 

Vad har du för anknytning till Kungsbacka? 
– Jag är uppvuxen i Åsa och mina föräldrar bor där fortfarande. Dessutom har jag en liten stuga i Åsa där jag försöker tillbringa så mycket tid jag bara kan.