Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Nu inleds fas 4 av coronavaccinationen överallt i Västra Götaland

Den sista fasen av coronavaccinationen inleds nu på bred front i Västra Götaland. Samtliga vaccinatörer kan börja erbjuda tider till personer födda 1971 och tidigare.

Fas 4 i vaccinationen inleds en vecka tidigare än beräknat. Från och med i dag, måndag 10 maj, kan personer som är 50 år och äldre boka tid hos valfri vaccinatör i Västra Götaland.

– Vi väntar oss ett stort intresse från allmänheten. Många har väntat på detta. Hittar du inte en ledig tid kan du gå in och titta på vaccinatörens hemsida vid ett annat tillfälle, uppdateringar sker flera gånger per vecka, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen, i ett pressmeddelande.

Åldersgränsen baseras på födelseår, vilket innebär att det är personer som är födda 1971 och tidigare som nu tillåts boka en tid.

LÄS MER: Fällan du ska undvika när du tar coronavaccinet i sommar

Födda 1971 och tidigare kan boka

Flera vaccinatörer i regionen kunde smygstarta fas 4 redan för en dryg vecka sedan, för att upprätthålla en hög vaccinationstakt. Nu uppger regionen att samtliga vaccinatörer kan börja ta emot bokningar i den aktuella gruppen.

GP-läsare har efter beskedet under måndagen påpekat att många vaccinatörer har kvar högre åldersgränser än 50+. Enligt Kristine Rygge ska den nya gränsen gälla överallt, men hon påpekar att även vaccinatörerna fick information om ändringen under måndagen.

– Vi får ge vaccinatörerna lite tid att ställa om, säger hon och fortsätter:

– Finns det inte tider nu kan man gå in igen och kolla i morgon. Sedan kan man alltid ringa men jag vädjar till folk att använda nätet i den mån det är möjligt, så att vi kan freda vårdgivarna till att också göra annan telefonbedömning.

LÄS MER: Vårdcentralernas kamp om patienter – lockar med coronavaccin trots förbud

Vaccinationsplatser öppnar i regionen

Flera av de större vaccinationsplatserna har öppnat för bokningar i veckan. Bland annat levereras tusentals doser till drive-in-vaccinationen i Slottsskogen, Din Klinik på Fridkullagatan, Rymdtorget i Bergsjön och Partille arena. Andra större samlingsplatser väntas öppna nästa vecka.

Alla tillgängliga tider hittas via 1177.se och det går alltså också att ringa vaccinatörerna. Totalt kommer över 200 platser runt om i regionen kunna erbjuda vaccin.

LÄS MER: Närhälsan massvaccinerar i Scandinavium – endast

Problem med vaccinationsregistret

Exakt hur många som nu är ovaccinerade i gruppen 50–59 år är dock oklart. På grund av tekniska problem med vaccinationsregistret har Västra Götalandsregionen för närvarande inte tillgång till färsk statistik, berättar Kristine Rygge.

– Alla doser som är givna är inte registrerade, och vi kan på så sätt inte få tillbaka det i statistikform på kommunnivå eller per åldersgrupp.

Hur påverkar det statistiken?

– Det är en jättebra fråga. Jag vet faktiskt inte hur mycket det påverkar. Vi har felsökt och satt flera personer på saken. Förhoppningsvis kommer det lösa sig inom kort.

LÄS MER: Fler vaccinationsställen öppnar i Göteborg – vill öka takten

Riskgrupper väntar på vaccin i VGR

Regionen har sedan tidigare valt att prioritera främst enligt ålder, vilket inneburit att vissa yngre personer i riskgrupp flyttats bakåt i vaccinationskön. Trots att de ingår i fas 3, enligt Folkhälsomyndigheten, kan de fortsatt alltså inte boka tid om de inte är 50+.

– När det blir dags att öppna för nästa åldersgrupp, personer som är födda 1972 och senare, kommer riskgrupper i fas 3 som ännu inte vaccinerats att beaktas. Det kommer att finnas en sorteringsfunktion när man bokar tid på 1177.se, säger Kristine Rygge.

Bokningssidan på 1177.se håller på att byggas om. Från och med nästa vecka är regionens förhoppning att kunna erbjuda en bättre överblick över var lediga tider finns. I nuläget hänvisas man till att klicka sig in till varje enskild vaccinatör.

LÄS MER: Nordstan öppnar för massvaccination mot corona

LÄS MER: Klart för massvaccinering på Chalmers och Lindholmen

LÄS MER: Göteborgs enda drive-in för coronavaccinationer på gång

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.