Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Nu går det att ta tåget till Lysekil

Efter 33 år går det åter att åka tåg till Lysekil. 10:33 på torsdagen anlände det första persontåget sedan september 1981.

Premiärtåget blev sju minuter sent till Lysekil. Någon hade glömt att lägga om växeln och koppla på strömmen.

- Ja, det var ju lite snopet, säger lokföraren Göran Sandström som körde premiärtåget.

Sandström fick hoppa ut, lägga om växeln och gå bort till stationshuset för att koppla på strömmen i kontaktledningen på bangården.

Sandström och många andra har kämpat länge för att tågen åter skulle rulla på Lysekilsbanan. I vintras såg det riktigt mörkt ut, Trafikverket hotade att dra in underhållet för tid och evighet sedan även godstågstrafiken lagts ner och att om några år stänga banan och riva upp spåren.

Men efter en massiv opinionsstorm gjorde Trafikverket en kovändning och beslöt att fortsätta underhållet åtminstone ett par år och att åter tillåta tågtrafik.

Västra Götalandsregionen slog till snabbt och satsade ett antal miljoner kronor på turistresor på Lysekilsbanan.

Nu skall tågen till Lysekil rulla tre somrar, sedan skall försöket utvärderas.

- Det känns verkligen bra, säger Leif Blomqvist (S), regionråd och ordförande i Västtrafiks styrelse, när premiärtåget rullade in mot Lysekil.

- Vi hoppas och tror att det finns underlag för sommartrafik på Lysekilsbanan.

Västtrafik använder tåg som är övertaliga under sommaren för tågen på banan, endast drifts- och personalkostnader tillkommer.

Måndag - fredag i sommar, från i dag till och med 9 augusti, körs tåget från Göteborg 07:40 och är i Lysekil 10:26. Sen gör tåget tre turer mellan Lysekil och Munkedal med anslutning till SJ:s snabbtåg från och till Stockholm och tåg mot Göteborg. Lördag och söndag är tiderna något annorlunda.

Resan mellan Munkedal och Lysekil tar en timma, bristen på signalsystem och tågklarerare gör att hastigheten begränsas till 40 km/tim.

- Vi hoppas på en uppgradering av banan till kommande somrar, säger Blomqvist. Men de flesta har kanske inte så bråttom under semestern.

Till nästa sommar hoppas Blomqvist också på perronger i Hallinden och Brastad, då kan det bli uppehåll även där.

- Redan nu i midsommarhelgen borde tågen kunna vara ett bra alternativ för bilister och bussresenärer, säger Blomqvist. Vägarna brukar korka igen och expressbussarna blir överfulla, Tåget rymmer ju nästan 300 sittplatser.

I sommar erbjuder Västtrafik den som köper Regionen Runt för ett eller tre dygn att ta med sig upp till tre barn och en vuxen på samma biljett. 

Ett-dygnskort Regionen runt går även att köpa som sms-biljett.