Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett nytt stödpaket till företagare i Partille innebär bland annat att uteserveringarna kan öppna redan nu. Bild: Fredrik Hagen
Ett nytt stödpaket till företagare i Partille innebär bland annat att uteserveringarna kan öppna redan nu. Bild: Fredrik Hagen

Nu får uteserveringarna öppna i Partille

Uteserveringarna får öppna tidigare och övertalig personal kan kan få anställning inom vården. Det är några av de stödåtgärder kommunen nu erbjuder krisande företag i Partille.

Uteserveringarna i Partille kan öppnas en vecka tidigare än vanligt och kommunen råder också butiker och andra verksamheter inom handeln till försäljning utomhus. Åtgärderna är en del av ett paket som kommunen sjösatt för att stötta näringslivet i Partille kommun.

– Vi hoppas så många som möjligt ska nappa på detta. Vi ser att besökarna på restauranger minskar, man är rädd för att bli smittad. Kan vi få våra restauranger och butiker att flytta ut på gatan kommer förhoppningsvis fler kunder våga komma dit, säger Marieke Wolter, näringslivsansvarig i Partille kommun.

LÄS MER: Kommunernas drastiska åtgärder under coronapandemin

Ett tiotal företag i Partille brukar ansöka om lov att ha uteservering, en siffra näringslivsenheten tror kan dubblas eller tredubblas. De som saknar tillstånd i dag, men skulle vilja flytta ut, råder kommunen att höra av sig för att de få extra stöd inför ansökningsprocessen.

Följer myndigheternas rekommendationer

Marieke Wolter nämner att hon gärna skulle se att exempelvis företag i centrum och längs Sävedalens köpgata flyttar ut.

Blir det säkrare om man äter ute?

– Även om Folkhälsomyndigheten säger att det är ok att gå på restauranger är människor ändå rädda. Kan vi minska den rädslan för att bli smittad genom att man sitter utomhus och äter eller fikar så är det jättepositivt.

I paketet ingår också bland annat slopade eller framskjutna kommunala avgifter, erbjudanden om snabbare betalning till leverantörer och förlängda anstånd för fakturor.

– Våra insatser i stödpaketet är inte så stora att vi kommer rädda alla våra företag, men vi som kommun behöver inte vara den som skickar ut fakturan som gör att det inte går att rädda ett företag, säger Marieke Wolter.

LÄS MER: Här kan du köpa take away i Partille

Vill rädda företag och anställningstillfällen

Där finns också erbjudande om kompetensinventering, där företag som står med för hög bemanning i stället för att varsla anställda tillfälligt kan matcha övertaligheten med det behov av personal, inom exempelvis vård och omsorg, som kommunen har.

Syftet är att företag och anställningstillfällen snabbt ska kunna växla upp igen framöver.

– Vi ser det som en win-win om vi kan hjälpas åt att rida ut den här krisen ihop, säger Marieke Wolter.

Hur mycket pengar kommer det här paketet kosta kommunen?

– Det är jättesvårt att säga. När det gäller en del av åtgärderna rör det sig inte om så mycket pengar, det är snarare för att visa att vi stöttar företagen med det vi kan.

Enligt kommunen ska även Partillebo och Partille Energi vara med och stötta. Det handlar just nu inte om att skippa hyror, utan snarare om att införa längre frister för att betala.

Skjuter det inte bara skulderna på framtiden?

– Det här löser likviditeten väldigt kortsiktigt. Men det finns också en del åtgärder i Svenskt näringslivs förslag som de lade fram i tisdags som riktar sig till små och medelstora företag. Kanske är detta ett sätt att hjälpa de små företagen tills det kommer ett nationellt krispaket.

LÄS MER: Tusentals bostäder planeras en kvart från Andra Lång

Hyllar initiativet

Organisationen Företagarna i Partilles vice ordförande Thomas Nilson hyllar kommunens initiativ att plocka fram ett stödpaket.

– Jag tycker det är bra saker de har tagit fram. Kommunen har en ganska stor bibba med regler som företagarna ska följa, så sättet kommunen gör det här på är jättebra, och de gör det snabbt, säger han.

Bland organisationens medlemmar går vissa företag som tåget, andra märker ingen skillnad, medan en del har sett sina intäkter sjunka till noll och har panik.

Vilka kan tänkas behöva de här stödåtgärderna?

– Vi har väldigt många soloföretagare, som konsulter, och sen har vi många butiksinnehavare, det är de som tar första smällen, säger Thomas Nilson.

Partille kommuns stödpaket

Flera kommunala avgifter kan slopas eller skjutas fram när det gäller miljöbalkstillsyn eller livsmedelskontroll.

Uteserveringar och utehandel tidigareläggs och ingen avgift tas ut på offentlig plats under sex månader.

Möjlighet till förlängt anstånd för fakturor som gäller arrenderad mark, vatten och avlopp och renhållning.

Snabbare betalning till kommunens leverantörer.

Erbjudande om kompetensinventering hos företag som har för mycket personal.

Partillebo och Partille energi ska vara generösa med anstånd och betalningsplaner för näringslivet.

Företag som vill ha mer information om stödåtgärderna kan kontakta Partille kommuns näringslivskontor, Business region Göteborgs företagslots eller Företagsakuten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.