Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu blir barngrupperna i förskolan större igen

Snart syns konsekvenserna av Kungälvstrions tuffa ekonomiska politik. Det blir större barngrupper i förskolan och färre lärare i skolan redan i år.

Socialdemokraterna i Kungälv har länge haft ett mål om att minska barngrupperna i förskolan. Det målet var på väg att nås 2018 med 16 barn i grupperna jämfört med 19 fyra år tidigare. Men när partiet gick in i Kungälvstrion, samarbete med Moderaterna och Centerpartiet, parkerades vallöftet. Tvärtom ökar nu antalet barn i grupperna igen till 17,5 i år. 5,6 miljoner kronor ska sparas genom detta. 

Socialdemokraterna slog sig också på bröstet inför valet i höstas om att Kungälv hade högst personaltäthet i förskolan i Västra Götalandsregionen, 4,5 barn per årsarbetare. Den minskar också nu. 
– I valrörelsen sa både Socialdemokraterna och Moderaterna; ja vi ska spara, men det kommer inte drabba verksamheterna. Det här är inget annat än ett sviket löfte, säger Lärarförbundets ordförande i Kungälv Peter Hvass. 

Han menar att besparingarna kommer drabba personalen ute i förskolorna och skolorna som redan har det tufft. Konsekvensen enligt facket blir att det inte kommer kunna gå att leverera barnomsorg med samma kvalitet, att arbetsbelastningen på lärarna öka samtidigt som arbetsmiljön försämras. I slutändan drabbas barnen. 
– Vår nya kommundirektör (Haleh Lindqvist) ska ha en guldstjärna för att hon varit tydlig redan inför budgeten med vad de här får för konsekvenser, att det kommer innebära försämrad kvalitet och ett förändrat utbud, men stålbadet blir inte skönare för det, säger Peter Hvass. 

Enligt Dennis Reinhold, förvaltningschefen för sektor skola, ligger dock Kungälv fortsatt bra till i jämförelse med andra kommuner när det gäller antalet barn i grupperna. 
– Även om vi ökar gruppstorlekarna ligger vi fortfarande bra till nationellt. 
Grundskola, gymnasium och skola måste minska sina kostnader i ungefär samma omfattning som 2018 och 2017. 

Som GP berättat tidigare har Kungälv höjt sitt överskottsmål till fyra procent. Enligt Kungälvstrion för att finansiera framtida nödvändiga investeringar, trygga kärnverksamheterna och klara morgondagens pensionskostnader. Det innebär att 100 miljoner kronor måste sparas i år. 28,5 av dem på skola och förskola som har en total budget på 1,2 miljarder kronor.  
– De här pengarna måste vi hämta hem, sedan är det inte säkert att det blir exakt så här, säger Dennis Reinhold som bekräftar att det är en tuff situation som väntar.
– Jag har jobbat i skolan i 33 år och under de flesta år jag jobbat i ledande befattning så har det varit effektiviseringar, men jag har aldrig varit med om den här omfattningen tidigare.

Men det stannar inte vid 100 miljoner. Läser man budgeten noga står det också att tidigare underskott från 2018 måste hämtas hem. Enligt Peter Hvass har förvaltningsledningen dessutom reserverat allt för lite pengar till löneökningar, vilket enligt honom också kommer slå mot skola och förskola. 
– Vi vet att de som anställs nu går in med betydligt högre löner, men det räknar man inte med i budgeten. Dessutom blir det en löneglidning mellan de anställda som måste rättas till. Vi vet att lönekostnadsökningarna har varit 6-7 procent, i budgeten är det vikt 2,75 procent, säger Peter Hvass.

Miguel Odhner (S), kommunstyrelsens ordförande, är medveten om att det kommer att bli något fler barn i grupperna i förskolan i år och nästa år.
– Vi tittar inte på kvadratmeter och barngrupper. Målet är nu att varje barn ska vara väl förberett för att börja skolan och det är viktigare är att vi får till ett större överskott så att vi får till att bygga nya skolor och förskolor. 
Enligt Odhner kommer det fortsatt vara en hög kvalitet i både förskolan tack vare den tidigare majoritetens stora satsning. 
Att det blir färre lärare i skolan försvarar han med att de som kommer arbeta kommer att ha högre behörighet.