Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Nu avgör hovrätten framtiden för Onsalamördaren

Han högg ihjäl sin barndomsvän och försökte döda sina grannar. – Jag hade inget val, sa mannen i 40-årsåldern när polisen grep honom. I dag avslutas hovrättsförhandlingen.

Parmiddagen förvandlades till ett morddrama. När det var dags att duka av tog mannen i 40-årsåldern upp en kniv och högg ihjäl sin barndomsvän.
Medan gärningsmannen flydde från huset försökte hans fru, som jobbar som läkare, rädda livet på den knivhuggne mannen. Samtidigt som offrets fru ringde SOS.
– Min man han förblöder, säger kvinnan i samtalet som man kan ta del av i förundersökningen.
– Det är blod överallt, säger hon också.

Barnen lekte på övervåningen

På övervåningen befann sig parens barn.
Det lät läskigt så vi gömde oss, säger ett av barnen i förhör.
De trodde att någon hade kommit in i huset.
– Alltså vi tänkte på det för att det kanske var något farligt där nere, säger ett barn till polisen.

Försökte döda grannparet

Innan polisen kom till villaområdet i Onsala hann mannen i 40-årsåldern gå hem till sitt hus och hämta en kniv och en yxa. Sedan gick han vidare till ett grannpar och attackerade dem. Bland annat högg han dem upprepade gånger i huvud och kropp. Paret skadades så allvarligt att de fått bestående men.
När polisen sedan grep knivmannen sa han:
– Jag hade inget val.

Dömdes i tingsrätten

I samband med händelsen framkom uppgifter om att mannen trodde att han var förföljd och övervakad. Barndomsvännen skulle, enligt hans teori, ha varit hjärnan bakom konspirationen och grannarna skulle ha varit inblandade.

Fallet togs upp i Varbergs tingsrätt under våren. I maj dömdes mannen till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.
Mannens advokat, Leif Silbersky, ansåg dock att mannen skulle frikännas.
– Jag är besviken eftersom tingsrätten funnit att min huvudman haft uppsåt att döda. Min uppfattning är att han är så psykiskt instabil att han saknar allt uppsåt.

Nu pågår rättegången i hovrätten. I dag är sista förhandlingsdagen. Sedan är det upp till hovrätten att bestämma hur mannen ska dömas.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.