På höst och sensommar kan man se självlysande plankton som ljusblixtar i havet.
På höst och sensommar kan man se självlysande plankton som ljusblixtar i havet. Bild: Andreas Olsson

Nu är det dags att leta efter mareld på Västkusten

Under sensommar och tidig höst är det högsäsong för mareld. Den som har tur kan se havet på Västkusten lysa upp i en grönblå nyans.
– Hösten är den perfekta perioden att gå ut och leta efter mareld, säger Björn Källström, marinbiolog vid Göteborgs marinbiologiska centrum.

ANNONS
|

Kikar man ut mot havet en mörk kväll ska man inte förvånas om havet är upplyst i en grönblå nyans. Under sensommar och tidig höst är det nämligen högsäsong för mareld, ett plankton som producerar ljus, vilket även P4 Väst rapporterat om.

– Det brukar vara en del mareld såhär års. Hösten är den perfekta perioden att gå ut och leta, säger Björn Källström, marinbiolog vid Göteborgs marinbiologiska centrum.

Mareld är en typ av algblomning som kan förekomma var som helst i havet. Har man tur har algblomningen koncentrerats med hjälp av strömmar, då lyser det intensivt på ett och samma ställe.

ANNONS

– Ibland har man tur och då är det en verklig ansamling, då kan man köra ner händerna i vattnet och då fastnar det som en gegga på händerna och så lyser de sen. Det är också häftigt att dyka under vattnet och uppleva att hela ytan lyser.

En försvarsmekanism

Björn Källström förklarar att plankton använder sin lysande förmåga som en försvarsmekanism.

– Det är ett sätt att försvara sig från rovdjur och förhindra att bli uppäten av olika fiskar, säger han.

I Sverige är det absolut vanligast att mareld förekommer på Västkusten förklarar Källström, speciellt när det börjar bli mörkt ute och det blir lättare att se.

– Det är väldigt fascinerande och många brukar fängslas av att se havet lysa blått, säger Källström.

LÄS MER:Havsörnen är tillbaka på Västkusten efter 100 år

LÄS MER:Marinchefen: ”Vi behöver vara dubbelt så stora”

LÄS MER:Här spränger försvaret minor i Göteborgs skärgård

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS