Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/8

Norrsken skådades över Västsverige

Sent på torsdagskvällen fångade Tobias Åberg norrskenet på bild när han var ute i Ljungskileviken.

Vid 23.30-tiden på torsdagskvällen lyckades hobbyfotografen Tobias Åberg fånga ett ovanligt naturfenomen på bild när ha var ute i Ljungskileviken i Ljungskile.

- Fram emot halv tolv på natten blev det bra drag på himlen när norrskenet svepte fram över horisonten, säger han till Bohusläningen.

Vad är norrsken?

Norrsken eller Aurora Borealis, som det heter på latin, uppkommer då solvindens partiklar sätter fart in mot polarområdena och krockar med atomer och molekyler långt upp i atmosfären.

– Norrskenets spektra är väldigt rikt. De flesta brukar se det gröna ljuset, som är elektroner som krockar med syreatomer. Längst upp finns rött norrsken där elektroner också krockar med syreatomer, har Urban Brändström, doktor i rymdfysik vid Institutet för rymdfysik i Kiruna, tidigare sagt till GP

Vanligtvis syns norrskenet, som det hörs i namnet, i de norra delarna av landet. Men några gånger per år är solens aktivitet högre vilket resulterar i att skenet syns bra även långt söder ut.

Tidigare norrsken i Västsverige

Fenomenet har många gånger tidigare siktats i västra Sverige.

I mars 2013  lyckades Palle Dahlstedt på Brännö, i Göteborgs södra skärgård få en bild på norrskenet. Samma dag kom flera rapporter in om norrsken.

LÄS MER: Norrsken lyste upp Västkusten

Norrskenet syntes också på flera hållkring Göteborg under sommaren 2016. Då bland andra Jan-Olof Börjeson kunde skymta en skenet dansa över himmlen. 

– Det var lite dimma över åkrarna och vid 22.15-tiden började det i form av grön rand över himmeln. Sedan satte det fart och började röra på sig i olika staplar, säger Jan-Olof Börjeson. 

LÄS MER: Mäktigt norrsken över Kungälv

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.