Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
De norska jägarna misslyckades med att få hem älgen som i stället destruerades av tullen.

Norrman försökte smuggla död älg

Den norske jägaren hade varit på älgjakt i Sverige och tänkte ta bytet med hem. Tid fanns inte för slakt, så han tog älgen i släpkärran efter bilen.

I väntan på att älgjakten här i Västsverige ska börja, får vi bjuda på en norsk/svensk älgjaktshistoria från Bohusäningen.

 
Alla försök är bra, utom de dåliga. Tullarna, som mötte ekipaget, som man tyckte kompiskörde med en annan bil på väg 72 från Jämtland på svenska sidan till Norge, anade oråd. När tullarna lyfte på locket till släpkärran, hittade de en hel älg med krona och allt. Sällan hade ens garvade norska tullmän mött en sådan syn.
– De två bilförarna var släkt med varandra och sade till oss att de varit på jakt i Sverige. De berättade till också att den ene först kört över gränsen för att se om kusten var klar, att inga tullar fanns där, berättar kontorschefen vi den norska tullstationen i Trondheim, Björn Arild Sörli för Bohusläningen.

 
– Männen erkände smugglingsförsöket direkt, när vi upptäckte den döda älgen och förklarade att de inte haft möjlighet att slakta den på den svenska sidan. Men det är alltså inte tillåtet att frakta kött över gränsen fritt.
I Jämtland pågår älgjakten just nu. I Västra Götaland börjar den generella jakten 12 oktober och sedan till 20 december för vuxna djur inom licensområden. Länsstyrelsen vill korta älgjakten, något som överklagats av markägare och LRF. I Norge startar den 25 september i hela landet, samtidigt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.