Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

- En utlänning som får en parkeringsanmärkning kan ofta i praktiken lämna landet utan att betala, säger Daniel Granqvist, på Transportstyrelsen.

Norrmän smiter från parkeringsböter

Rena rama vilda västern råder när norrmän ska parkera i Bohuslän. Sverige kan nämligen inte kräva utländska bilägare på felparkeringsavgifter.

Enligt felparkeringsavgifterna handlar det främst om att deras utländska bilar i allmänhet och norska i synnerhet stått mot färdriktningen - vilket bilar får göra i Norge, p-skiva saknas och man står för länge på parkeringsplatsen, skriver Bohusläningen.

– Vi är givetvis måttligt roade av det här. Det är mycket pengar som vi går miste om, konstaterar trafikingenjören Harriet Larsson Larsåsen i Tanums kommun.

Tanums kommun tar inte ut någon parkeringsavgift. Däremot krävs p-skiva. Förra året fick man bara betalt från 49 av de 230 utländska parkeringssyndarna.

Enligt Mikael Andersson på Transportstyrelsen är det ingen hemlighet att det handlar om mest norrmän som felparkerar i just Bohuslän, av de nära 1 800 utländska bilar som fick parkeringsböter i vårt område förra året.

Bara 452 parkeringssyndare gjorde rätt för sig.

– Det här är inget nytt för oss. I Sverige är en parkeringsbot en felparkeringsavgift, och inte böter som går under straffskalan som det gör i många andra EU-länder. Det gör att svenska myndigheter inte kan gå in och kräva utländska fordon på pengarna. Och det händer alltså inget om de utländska fordonen inte gör rätt för sig, Sverige kan inte kräva dem på pengar i sina hemländer, säger Mikael Andersson.

Enligt Andersson och företrädare för Bohuskommunerna är det ingen hemlighet att det här är kunskap som norrmännen är både väl insatta i och högst medvetna om.

– Det är en ganska etablerad kunskap i Norge att man inte behöver betala felparkeringsavgifter man får i Sverige, säger Mikael Andersson.

Att kräva omedelbar betalning av utländska parkeringssyndare är inget alternativ i dag, enligt Daniel Granqvist, verksjurist på Transportstyrelsen. Han berättar att man diskuterat att "klampa" fordonen, men då står de ändå felparkerade innan ägaren gör rätt för sig. Att forsla bort fordonet är ett alternativ. Dock inget lönsamt.

– Det krävs mer för att flytta ett fordon än för att utfärda en parkeringsanmärkning för det. En utlänning som får en parkeringsanmärkning kan därför ofta i praktiken lämna landet utan att betala.

Harriet Larsson Larsåsen kan inte annat än hålla med.

– Vi kan ju inte låta bli att ge dem böter om de parkerar fel. Fast vi vet att vi inte kan kräva dem på pengar, säger hon.

I Munkedals kommun fick 76 bilägare böter förra året på grund av felparkering. 68 betalade. Inte en enda felparkeringsavgift hamnade på en utlandsregistrerad bil.

Faktum är att i Munkedals kommun har inte ett enda utländskt fordon fått felparkeringsavgift de senaste åren.

Har ni inga turistande norrmän i Munkedal?

– Inte särskilt många i alla fall. Och de som kommer hit verkar inte vara så utstuderade att de parkerar fel för att de ändå slipper böter, säger Mats Tillander, samhällsbyggnadschef.

En parkeringsvakt patrullerar Munkedal någon eftermiddag varannan vecka. Men visst har det ändå förekommit en och annan "räd" även i Munkedal.

– Ser vi att bilar står hela dagar kan vi faktiskt be parkeringsvakten komma hit. Men ryktet sprider sig ganska fort och det är ändå inte många som bötfälls.

Själv har samhällsbyggnadschefen fått någon enstaka p-bot. Ren okunskap, summerar han själv.

– Jag parkerade med ett släp och visste inte att jag skulle ha betalat p-avgift för släpet också, det räknas ju som ett fordon. Men jag betalade mina böter.

Trots alla uteblivna böter från utländska fordon, så var det ändå fler felparkeringsavgifter i Bohuslän som betalades förra året än om man jämför med åren innan.

Läs också: Turistande p-smitare kostar miljoner (2015-08-09)