Norges beslut slår hårt mot Bohuslän

För Bohusläns näringsidkare väntar en tuff sommar när norska gränsen förblir stängd. Gränshandelns omsättning har redan minskat med 90 procent sedan coronautbrottet.
–Jag möter dagligen förtvivlade företagare, säger Kent Hansson, kommunstyrelsens ordförande i Strömstad, till GT.

ANNONS
|

När Norges regering stängde gränsen i mars för att förhindra spridningen av coronaviruset fick många norrmän ändra sina köpvanor. På Nordby köpcentrum i Svinesund kommer 90 procent av besökarna från andra sidan gränsen.

– Vår verksamhet bygger på gränshandel, vilket innebär att vi ska sälja till norrmän. Kommer det då inga norrmän så blir det inte så bra, säger Ståle Lovheim , chef på Nordby, till GT.

De stora ekonomiska förlusterna märks också bland Strömstads handlare. Kommunstyrelsens ordförande Kent Hansson (S) är orolig för de tendenser han ser.

– Jag möter dagligen förtvivlade företagare. Dels är man bekymrad för sitt eget företag men man är också orolig för sina anställda. Det får socioekonomiska konsekvenser, folk mår dåligt och vi får rapporter på att våld i nära relationer ökar. Det är inte bra, säger han till GT.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS