Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Poliser och allmänhet har skadats och ett 20-tal polisfordon har förstörts under påskhelgens upplopp. Bild: Kicki Nilsson/TT
Poliser och allmänhet har skadats och ett 20-tal polisfordon har förstörts under påskhelgens upplopp. Bild: Kicki Nilsson/TT

Nord om Paludan:”Kan inte ställa honom till svars”

De som är ansvariga för upploppen är de som deltar i dem och med dagens lagstiftning går det inte att förvisa provocerande manifestationer som Paludans till en potatisåker. Det säger Göteborgs polischef Erik Nord efter påskhelgens våldsamheter i fem svenska städer.
– Vi kan inte medvetet bryta mot lagstiftningen för att vi tycker någonting.

Storgöteborgs polischef Erik Nord är ”heligt förbannad” över attackerna mot polisen under påskhelgens upplopp i fem svenska städer. Polisen kan inte heller, baserat på dagens lagstiftning, förbjuda Rasmus Paludans koranbränningar.

– Man kan inte ställa honom till svars, för det han har gjort ryms inom svenska yttrandefriheten. Man får demonstrera emot islam och för islam. Det är prövat om att bränna en koran kan betraktas som hets mot folkgrupp och utgöra ett brott. Hittills har det inte betraktats som brottsligt, säger Erik Nord.

Han tillägger att man på samma sätt får bränna biblar – även om det också är en provokation. Rasmus Paludan kan alltså inte ställas till svars för upploppen, enligt Erik Nord.

– Processen startar med hans provokationer, men ansvarig för upploppen är de som utövar dem. Jag tror att när det väl drar igång är det lätt att få igång unga, hetsiga män som är vana vid att använda våld som konfliktlösningsmetoder och som tycker illa om polisen, säger han.

Påskhelgens upplopp - detta har hänt

Rasmus Paludan, ledare för danska högerextrema partiet Stram kurs, planerar ett antal manifestationer där han ska bränna koraner. Syftet är att provocera fram en reaktion.

De första upploppen äger rum på fredagen i Örebro, Linköping, Norrköping och Stockholm. På lördagen blir det upplopp i Malmö.

På söndagen, efter att Paludan återigen meddelat att han ska till Linköping och Norrköping, tar nya upplopp fart i de båda städerna. Men han kommer inte.

Bilar har i brand och stenar kastas mot polisen. Det ska också ha skett flera försök till mord och utövats våld mot tjänsteman under upploppen. Rikspolischef Anders Thornberg har beskrivit händelserna som ”grovt våld” som främst riktats mot poliser.

Tre personer skottskadas i Norrköping efter att, enligt polisen, har träffats av rikoschetter från polisens varningsskott. Ingen av dem får livshotande skador.

Varit på besök i Göteborg

Han tror att det finns flera faktorer, utöver Rasmus Paludans provokation, som bidragit till att det blivit så våldsamt under helgen. Bland annat kopplingen till utsatta områden och kriminella gäng, där det redan finns en våldskultur närvarande.

Händelserna utspelade sig främst i städernas ytterområden, som Rinkeby, Rosengård och Skäggetorp. Rasmus Paludan var i Göteborg i februari och valde då att bränna en koran vid Frölunda torg.

– Det var upprörda känslor, men det var inte i den här pariteten. Men det blir väldigt upprört och det är hans metod, att provocera väldigt grovt, säger Erik Nord.

Han drar paralleller till Nordiska motståndsrörelsens demonstration under bokmässan 2017, då de fick tillstånd att marschera av polisen, ett tillstånd som senare fick bifall av både förvaltningsrätten och kammarrätten.

Erik Nord påpekar att det skulle vara en till synes enkel lösning att förvisa den här typen av provokationer till en potatisåker någonstans – men att det skulle få långtgående konsekvenser i ett demokratiskt samhälle.

– Det svåra är att orka stå upp i den frågan hela vägen ut. Om vi växlar fråga: abortmotståndare kontra förespråkare. Är det självklart att vi ska förbjuda den ena för att vi tycker att vi sitter på sanningen?

Polischef Erik Nord Bild: Stefan Berg
Polischef Erik Nord Bild: Stefan Berg

Har beredskap i Västsverige

Vilken typ av samhälle vi ska leva i är en politisk fråga snarare än en fråga för polisen, menar han. Polisens ansvar är att försvara yttrandefriheten som den är utformad i dag.

– Vi kan inte medvetet bryta mot lagstiftningen för att vi tycker någonting.

Erik Nord fortsätter i fallet Rasmus Paludan:

– Han vågar inte komma hit och genomföra sina demonstrationer om han inte får tillstånd. Förutsättningen för honom är att vi kommer och står mellan honom och motdemonstranterna.

På frågan om han tror att Göteborgsgäng nu kan inspireras av upploppen svarar han ja och Erik Nord utesluter inte att det kan bli våldsamheter även i Västsverige. Polisen i Storgöteborg har därför gjort vissa förberedelser.

– Vi har beredskap för att kunna förstärka vår verksamhet om det skulle inträffa något, samtidigt plockar vi fram resurser för att kunna förstärka runt om i landet, säger han.

LÄS OCKSÅ: Skottskadade i upploppen i Norrköping och Linköping

LÄS OCKSÅ: Rikspolischefen håller pressträff om upploppen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.