Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/16

Nonstop spel hela helgen – stort LAN-party i Partille Arena

Redan klockan 10 på fredagsmorgonen var de första spelarna på plats för årets stora spelupplevelse i Partille – ett LAN-party som pågår i hela femtio timmar.

Datorer, sovmadrasser, drickbackar och klädombyten har burits in i arenan från en strid ström av anländande bilar. Vid 18-tiden på kvällen har de flesta gjort sig hemmastadda på sina platser framför datorerna som står prydligt uppställda i rader på arenagolvet. Många har varit här och spelat sedan klockan 10 på fredagsmorgonen. Det är en timma kvar till den officiella invigningen av LAN-festen SummerGate17EXTREME i Partille, som totalt kommer att pågå i 50 timmar i sträck från fredag till söndag. Musiken som ljuder ur högtalarna dränker ljudet av alla klick på muspekare och tangentryck. Vid ena kanten av en rad datorer sitter Emma Kringberg, 14 år, från Jonsered.

– Det bästa med det här är att man inte behöver gå och lägga sig när föräldrarna säger till. Jag tänker inte sova under hela helgen, säger Emma Kringberg.
 
Hon är bland annat här för att spela Counterstrike, som hon också kommer att tävla i.

– Men jag är här för att träffa vänner också, säger hon.

"Vi började i en källare"

Arenagolvet lyses upp av lila strålkastare. Daniel Wirdehäll, som är en av arrangörerna bakom LAN-partyt ser ut över lokalen och alla upplysta skärmar. Nästan 300 personer är anmälda som deltagare.

– Det är fantastiskt att det kommer så många. Vår förening Big Network har arrangerat LAN-partyn sedan 2003, men det är första gången vi gör ett så här stort, och första gången i Partille Arena. Vi började i en källare med några kompisar, och nu är vi här, säger Daniel Wirdehäll.

Föreningen fick lov att använda arenan av Partille kommun med hjälp av flera sponsorer.

– Vi får hjälp med elen och nätverket. Det krävs ju en del för att det här ska funka, säger Daniel Wirdehäll.

"Framtidens festival"

Kablar hänger prydligt uppsatta på stolpar mellan gruppen av datorbord, och flera tekniker har uppsikt över att det hela fungerar. Tekniken tog en vecka att bygga upp. Förutom att alla datorer måste ha ström och internet hela tiden, blir det extra viktigt att det fungerar under tävlingarna.
 
– Vi har flera tävlingar under helgen, bland annat i spelet Counterstrike, efter många år det fortfarande mest populärt, säger Daniel Wirdehäll.

Klockan närmar sig 19 och arrangörerna startar invigningen med presentationer och en ljud- och ljusshow som fyller arenan med stroboskop, scenrök och musik. På en stol på arenagolvet sitter Daniel Claeson och ser på invigningen.

– Det här är framtidens festival. Det är första gången, men inte sista som vi arrangerar det här, säger Daniel Claeson som är evenemangschef på Partille Arena. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.