Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/5

Nol har fått en egen Hollywood-skylt

På Hisingen stoppades förslaget att sätta upp en stor skylt i Hollywood-stil på Ramberget. I lilla Nol var det ingen som frågade kommunen först. Sedan en månad tillbaka tronar bokstäverna N-O-L på berget ovanför villorna.

Sent på kvällen den 22 augusti observerade flera invånare i Nol i Ale kommun något mystiskt på den skogsbeklädda bergknallen ovanför samhället.

– Min dotter sa till mig att det var ficklampor uppe i skogen. Jag såg dem också men tänkte inte mer på det. På morgonen upptäckte vi att det satt en skylt där, säger Madelene, boende i Nol.

Sedan dess har de tre manshöga bokstäverna varit en snackis i grannskapet och en lång tråd har bildats i Facebook-forumet ”Vad händer i Nol”. De flesta tycks vara entusiastiska.

– Jag tycker den är görkul! Den sitter så att alla kan se den och de som satte upp den måste verkligen ha kämpat. Jag hoppas att den får sitta kvar, säger Madelene.

Hon är förvånad över att ingen har trätt fram och tagit åt sig äran för verket.

– Sådana här saker brukar avslöjas ganska snabbt, men det har varit helt knäpptyst. Jag tror att de har varit där och förstärkt den med en pinne i överkant, för det har regnat och blåst mycket på sistone, säger hon.

LÄS MER: Recension: Hollywood - Netflix

Förvirring i kommunhuset i Ale

I kommunhuset i Ale uppstår viss förvirring när GP frågar om Nol-skylten. Efter en stunds efterforskningar bekräftas att jo, vissa i personalen känner till den.

– Men det har nog varken skett någon upplåtelse av mark eller ansökts om bygglov, säger kommunikatören på kommunens kontaktcenter.

Några klagomål på skylten har inte heller kommit in och enligt Ales kontaktcenter så har kommunen i dagsläget inga planer på att agera i frågan.

Ingrid är en av de ortsbor som är lite mer tveksamma till skylten.

– Det är ett ganska häftigt initiativ, men jag är inte överförtjust i att se den. Jag hade hellre sett den orörda naturen från mitt köksfönster, säger hon.

Hon är troligen en av få i Nol som sett förlagan, den världsberömda Hollywood-skylten, i verkligheten.

– Jag kommer från Kalifornien och tyckte att det var så mysigt att flytta till Sverige och inte behöva se en massa skyltar hela tiden. Jag älskar bergen och naturens färger, säger hon.

Inte heller Ingrid har en aning om vem som skapat skylten, men hon har märkt att många gillar den och att den blivit en snackis.

– Härom dagen råkade jag på några pensionärer som skulle promenera dit och titta på den. Jag kan förstå det, skylten är ingen liten sak. Det har krävts planering och kraft för att få dit den.

LÄS MER: Konstverket ”Nuet” får stå kvar

Hisingsskylten ohjälpligt på efterkälken

I Göteborg går det trögare för projektet som drogs igång för åtta år sedan, med målet att sätta namnet Hisingen i upplysta blockbokstäver på Ramberget.

Det hela röstades ner av kommunen för några år sedan. Projektet har fortsatt på sparlåga och mindre skyltar har kommit upp i Götaverkens gamla maskinhall och vid Café Fluss i Jubileumsparken.

Den sistnämnda kommer dock att monteras ner i samband med att det populära kaféet läggs ner.

LÄS MER: Över 10 000 vill rädda Café Fluss

– Den försvinner med kaféet, om det inte är någon som vill sätta upp den någon annanstans, säger Jesper Hallén, en av eldsjälarna bakom Hisingsskylt-projektet.

Drömmen om att en dag få bygga en jätteskylt på någon av Hisingens kullar lever för Jesper Hallén, men än så länge saknas både sponsorer och kommunens godkännande.

Att Nol tagit ledningen med en egen Hollywood-skylt tycker han stärker saken.

– Det är bara roligt! Kan Nol så kan väl Göteborg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.