Efter en slitsam tvist med Tjörns kommun går Christine Dahlström och Emelie Olson vidare i livet. De bär med sig många fina minnen efter flera år som kaféägare till Kaffehuset på Sundsby säteri.
Efter en slitsam tvist med Tjörns kommun går Christine Dahlström och Emelie Olson vidare i livet. De bär med sig många fina minnen efter flera år som kaféägare till Kaffehuset på Sundsby säteri.

Nobbas skadestånd av Tjörn

ANNONS
|

– In i det sista hoppades vi att kommunen skulle ställa till rätta sitt felaktiga agerande. Efter ett bra samarbete med dem i flera år har vi haft svårt att inse att de kunde göra såhär, säger Christine Dahlström.

GP har tidigare berättat om Christine och Emelie som efter fem framgångsrika år som kaféägare bestämde sig för att sälja företaget Kaffehuset i Sundsby AB. Det etablerade namnet och ett hyreskontrakt med besittningsrätt, som gav dem rätt att driva verksamhet i lokalerna till åtminstone våren 2014, gjorde bolaget till ett eftertraktat objekt.

Måna om att allt skulle gå rätt till kontaktade de kommunen för ett möte. Kommunjurist Mats Mikulic och turistchef Lena Karlstedt deltog i mötet och hade, enligt systrarna, inget att invända mot försäljningen så länge kommunen fick godkänna den nya köparen. Däremot, vilket de senare upplevde som fällan, ombads systrarna av formella skäl att säga upp hyreskontraktet. Det skulle senare skrivas om med den nya ägaren. Men i stället valde Tjörns kommun att genom en upphandling, själva söka en ny samarbetspartner. Och systrarnas företag blev värdelöst.

ANNONS

Mats Mikulic och Lena Karlstedt delar inte den bilden.

– De ville träffa oss för att de ville komma ur avtalet så fort som möjligt, säger Mats Mikulic som liksom Karlstedt inte vill kommentera ärendet närmare.

Men det resonemanget faller på sin egen orimlighet enligt systrarna.

– Vilken entreprenör kallar till ett möte för att meddela att man vill lämna sin verksamhet så fort som möjligt utan att sälja när man investerat mycket tid och pengar, undrar Emelie Olson.

De är inte bara besvikna på de tjänstemän som de hade sitt möte med.

– Det verkar som att en hel stab av tjänstemän hellre backar upp varandra än att se till det som är rätt och riktigt, säger Christine Dahlström.

Tjörns kultur- och fritidschef Evike Sandor är väl insatt i ärendet. Trots att hon inte varit i kontakt med systrarna sedan tvisten uppstod tror hon förbehållslöst på sina kollegor.

– Jag måste lita på våra tjänstemän. De har mandat att handla korrekt och jag har inte skäl att tro något annat, säger hon.

Finns det någonting att lära av tvisten?

– Det är helt klart alltid att föredra att det skrivs protokoll, även på den här typen av möten, säger Evike Sandor.

ANNONS

Emelie och Christine krävde 500 000 kronor i skadestånd av Tjörns kommun – samma summa som en spekulant tidigare erbjudit dem för verksamheten. Men de får inget. Nyligen begärde de sitt bolag i konkurs. Att driva ärendet vidare rättsligt har de inte råd med.

Sundsby säteri köptes av Tjörns kommun 2003 med målsättningen att göra det till ett av kommunens mest attraktiva besöksmål. Hade omkring 100 000 besökare i fjol.

Kaféet, som byggts upp av Christine Dahlström och Emelie Olson tros vara en stor del av framgången. Under våren togs verksamheten över av Andres och Marina Päärt.

Konsekvensen av tvisten med Christine Dahlström och Emelie Olson har blivit gynnsam för kommunen som nu har en ny hyresgäst som betalar dubbelt så mycket i hyra (numera 168 000 kronor om året) jämfört med vad systrarna gjorde.

ANNONS