Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Nicklas Olsbrand Fedeler, Linnéa Söderman och Ted Mäntylä fick varsin medborgarmedalj i silver av Polismyndigheten för sina insatser. Bild: Polisen

Nicklas prisas för agerande vid tragisk olycka utanför Lidköping

Nicklas Olsbrand Fedeler var först framme när en personbil och en husbil frontalkrockat. Han släckte branden i motorrummet, stängde av gastuben från husbilen, och försökte ta sig in genom takluckan till en svårt skadad.
– Jag ryckte i takluckan men fick inte upp den, så jag kände mig hjälplös.

I maj förra året var Nicklas Olsbrand Fedeler med om något som han aldrig kommer att glömma och som har berört honom djupt. Han gjorde något som inte alla vågar göra, att agera vid en trafikolycka.

Han var på väg från Lidköping till Trollhättan med sin lastbil. När han var i höjd med Siggetorp mötte han en bil som blinkade med helljus mot honom för att varna honom för något. Längre fram på den breda raksträckan såg han vad som hade hänt. En personbil och en husbil hade frontalkrockat. Han var bland de första på plats vid olycksplatsen och agerade direkt utan att tveka.

– Jag såg att det rök ur motorrummet i personbilen och då kände jag att jag var tvungen att agera. Jag tog min brandsläckare i lastbilen och hoppade ut, och tömde den, säger Nicklas Olsbrand Fedeler.

LÄS MER: Tre döda efter allvarlig krasch utanför Lidköping

Kände efter pulsen

Men hans insats slutade inte där, han gick fram till personbilen och försökte få kontakt med föraren och känna om personen hade puls.

– Men från ingenstans sen hoppade en man in i baksätet och hjälpte till, och kände efter pulsen.

Nicklas Olsbrand Fedeler sprang sen fram till husbilen och stängde av gasen från tuben på utsidan.

Nicklas Olsbrand Fedeler var på väg till Trollhättan från Lidköping när han plötsligt befann sig mitt i en olycksplats. Nu prisas han av polisen för sitt agerande. Bild: Privat

I husbilen fanns en person som ropade på hjälp, Nicklas försökte då ta sig in i takluckan, men lyckades inte.

– Jag ryckte i takluckan men fick inte upp den, så jag kände mig hjälplös. Men strax efter kom räddningstjänsten och tog över.

Efter att ha säkrat olycksplatsen på flera sätt i väntan på räddningstjänsten, pratade han med en av de skadade tagit sig ut.

Prisades för sin insats

På torsdagen fick han en medborgarmedalj för sin hjälteinsats av Polismyndigheten region Väst. Något som berörde honom.

– Det var ärofyllt och gripande, och var en fin gest att få den, då det varit jobbigt för mig. De påpekande att jag underlättade deras jobb med min insats.

Hur har tiden efter olyckan varit för dig?

– De första två veckorna var jobbiga. Och jag kommer aldrig att glömma synen och skriken. När jag fick veta att två överlevt, så har jag funderat mycket på vilka i de två paren i husbilen det var som överlevde, och hur det gått för dem. Det här var det värsta jag varit med om, och jag hoppas att jag aldrig får vara med om det igen, berättar Nicklas Olsbrand Fedeler.

Tvekade du aldrig att agera?

– Nej aldrig, skulle det hände igen skulle jag göra om det.

Vad är ditt råd till de som kommer först till en olycka?

– Jag tänkte inte utan bara handlade, så handla först och tänk sen. Börja att göra det du kan för det kan inte bli värre, att du finns där är en trygghet för de drabbade. Nästa gång kan det vara du eller jag som drabbas, då skulle det vara fruktansvärt om folk bara åkte förbi.

Tre personer avled i olyckan.

Polisen skriver så här: "Polismyndigheten beslutar att tilldela medborgarmedalj i silver till Nicklas Olsbrand Fedeler för att ha visat särskild rådighet genom att avvärja fara för liv, hälsa och egendom. Hans agerande den 17 maj 2018 på Rv 44 i Lidköping kan ha räddat livet på två fastklämda människor i en husbil och att värdefull egendom inte förstördes genom brand."

Även Ted Mäntylä och Linnéa Söderman prisades vid samma ceremoni för sina insatser.

Ted Mäntylä upptäckte en person som satt på räcket över E20 vid Torpamotet, han stannade och pratade med personen. Tillsammans med en ytterligare en som stannade, fick de ner personen från räcket och i säkerhet.

Linnéa Söderman tacklade omkull en man som hade gjort en stöldräd i flera butiker i Alingsås. När han kom springande emot henne på en gatan med väktare efter sig fick hon stopp på honom. Han kunde därefter gripas av väktare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.