Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Höns på en gård i Mölndal, utanför Göteborg, har drabbats av den allvarliga Newcastlesjukan. Arkivbild.  Bild: Henrik Montgomery, TT
Höns på en gård i Mölndal, utanför Göteborg, har drabbats av den allvarliga Newcastlesjukan. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery, TT

Newcastlesjuka på hönsgård i Mölndal

Den smittsamma fågelsjukdomen Newcastlesjuka har upptäckts på en gård med cirka 5 000 värphöns i Mölndals kommun, söder om Göteborg.

Jordbruksverket har infört restriktioner i området för att undvika smittspridning. Inga djur eller djurprodukter får föras till eller från den drabbade gården. Hönsen kommer att avlivas.

Ägaren till gården låter meddela att restriktionerna inte innefattar hela gården. Gårdsbutiken är öppen som vanligt. Dock får kunderna inte gå nära hönshusen.

Newcastlesjuka är en allvarlig sjukdom som förekommer ibland hos vilda fåglar. Människor drabbas inte, men kan sprida smittan med exempelvis kläder eller redskap.

För att undvika smittspridning är det viktigt att undvika direkta eller indirekta kontakter mellan tamfåglar och vilda fåglar, skriver Statens veterinärmedicinska anstalt i ett pressmeddelande.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.