Nej till fällning av fula träd

ANNONS
|

- De hänvisar till allmän naturvård, men vi vill inte ha en gotisk skräckkyrkogård, säger folkhögskolans rektor Sven Östberg.

För att få fälla träd måste man söka marklov hos kommunen, som bara beviljat fällning för hälften av de femton träd skolan velat ta bort sedan oktober förra året.

- Jag har en känsla att kommunen reflexmässigt säger nej. Vi vill göra mer.

Härryda kommun anlitade i somras en trädexpert och då fälldes fem träd i den så kallade Hästhagen.

- Vi har gjort en bedömning och med hjälp av en arborist säkrat området, säger parkmästare Katrine Hermansson.

ANNONS

Fortfarande finns det döda grenar som hänger över stigar där bland annat dagisbarn rör sig. Men efter ett så kallat dragtest, bedömde experten att grenarna höll för ansträngningar.

- Vi kan aldrig säkra alla träd, men det mest akuta är åtgärdat. Självklart vill vi att personer ska kunna fira midsommar och valborg i parken precis som tidigare, fortsätter Katrine Hermansson.

Hon hänvisar till det höga naturvärdet i parken, som anlades på 1800-talet.

- Beslutet grundar sig på att det är trädfällningsförbud för att bevara parkkaraktären. Därför är det lite restriktivt men jag tycker vi har gjort en bra lösning.

Sven Östberg tycker annorlunda. Runt skolan växer väldiga bokar och ekar med många år på nacken och för ett år sedan föll en ek på grund av röta.

- Man fråga sig vad som är viktigast - träd eller människor. Jag vill inte säga att vi fört en strid med parkmästaren och kommunen, men vi har väldigt olika åsikter i frågan, säger han.

Samtidigt efterlyser han ett bra samarbete med parkmästaren och kommunen.

- Vi vill återställa lustparkkaraktären men då behöver vi ekonomisk hjälp från Härryda kommun.

ANNONS