Nedbrunnen del av hotell ska byggas upp

Huvudbyggnaden på Gottskär hotell brann ner till grunden strax innan årsskiftet. Nu har fastighetsägaren och familjen som driver hotellet bestämt att byggnaden ska återuppföras.

ANNONS
|

Natten innan nyårsafton 2017 kom larmet till familjen Pettersson som äger och driver Gottskärs hotell. Huvudbyggnaden som innehöll reception, restaurang och konferensdel stod i lågor.

– Det var strax innan tre på natten som vi fick larmet, säger Lars Pettersson.

På morgonen konstaterades att hotelldelen inte gick att rädda. För Lars, hans bror Stefan och hans familj, var det en chock – ett livsverk som gått upp i rök. Men ganska snart kom de fram till att de ville fortsätta med verksamheten.

– Vårt mål är att fortsätta, det är ett gemensamt beslut. Vi är entreprenörer, vi vet inget annat, säger Lars Pettersson.

ANNONS

I början av mars kom beskedet att hotellägarna tillsammans med kommunala bostadsbolaget Eksta som äger fastigheterna, bestämt sig för att bygga upp huvudbyggnaden igen.

– Absolut, det här hotellet är större än bara byggnaden. Det gör vi så att deras verksamhet kan komma igång igen, säger Christer Kilersjö, vd för Eksta.

Gottskär hotell har 38 rum, ligger strax innan Gottskärs samhälle och startades 2002. Grunden i hotellets verksamhet är konferenser. Huvudbyggnaden som brann innehöll reception, restaurang och konferensdel.

– Vår grund är att byggnaden ska byggas upp så som den var. Det är det som försäkringsbolaget ersätter och ska man bygga något annat ska det betalas av någon annan. Men vi försöker hålla nere kostnaderna, säger Christer Kilersjö.

Det är även familjen Pettersson nöjda med.

– Det blir samma som tidigare, vi vill inte ha en större fastighet. Bägge parter är nöjda med det, säger Lars Pettersson.

Samtidigt håller Ekstas fastighetsägarbolag på att slutföra kalkyler med entreprenörer och försäkringsbolag. Och tanken är att kunna komma igång med bygget snarast.

– Alla tjänar på att vi kommer igång så fort som möjligt. Därför har vi skickat in om bygglov nu för att inte fastna någonstans i processen, säger Christer Kilersjö.

ANNONS

Om allt går som det ska så räknar Eksta med att bygget av huvudbyggnaden ska komma igång i vår och stå klar någon gång i slutet av första kvartalet 2019.

Hotellverksamheten drivs just nu i temporära lokaler och Lars Pettersson ser fram emot första spadtaget.

– Det ska bli jättespännande att få vara med och vara delaktig i det här.

En man i 20-årsåldern greps kort efter branden och anhölls och häktades skäligen misstänkt för mordbrand. Han släpptes senare men är fortfarande skäligen misstänkt för mordbrand alternativt grov allmänfarlig vårdslöshet. Förundersökningen mot mannen pågår fortfarande, enligt åklagare Ginger Johansson vid Halmstads åklagarkammare.

ANNONS