Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nazistiska banderoller längs motorvägen

På flera håll i regionen har polisen larmats på grund av banderoller med nazistiska budskap. En person såg en banderoll med ett hakkors på en broövergång över E6:an mellan Varberg och Göteborg. – Det var inget man ville se på väg till jobbet, säger personen som också har larmat polisen.

Polisen i Västra Götaland uppger att man har fått samtal om att det hänger banderoller med nazistiska budskap på flera platser längs E6:an. 

– Vi är på väg dit nu för att undersöka. Dels får man inte sätta upp banderoller hur som helst längs motorvägen och dels måste vi se om det kan röra sig om hets mot folkgrupp, säger Thomas Gorner, vakthavande befäl vid polisen i Västra Götaland. 

Enligt ett ögonvittne finns det bland annat hakkors på banderollen. 

– Om det finns ett hakkors lutar det åt hets mot folkgrupp och då får vi prata med förundersökningsledare för att se hur man ska gå vidare, säger Thomas Gorner.

Senare meddelade polisen att man hade tagit i beslag en banderoll med en hälsning till Hitler i Uddevalla. Polisen kommer att genomföra en teknisk undersökning av banderollen och en anmälan om hets mot folkgrupp skrevs.

En gripen i Eskilstuna

Även på andra håll i landet har liknande händelser rapporterats. Två personer försökte natten till torsdagen att hissa en hakkorsflagga i Eskilstuna.

– En mycket observant kollega såg vad som hände i våra övervakningskameror, säger Lennart Ahlin, vakthavande befäl vid Sörmlandspolisen, till TT.

Eftersom polisen följer vad som händer på torget i realtid, kunde man snabbt agera och gripa en 22-åring som togs in till förhör. Brottsrubriceringen var hets mot folkgrupp. 

Också i Stockholm har liknande händelser rapporterats. Det kom in samtal om en man som har setts sätta upp banderoller som innebär hets mot folkgrupp på ett staket på Fredhällstunneln. Personen tog ner banderollen men har inte kunnat hitta den skyldige. 

Anledningen till incidenterna antas vara att den 20 april är den nazistiska diktatorn Adolf Hitlers födelsedag. Hitler stod bland annat bakom Förintelsen under andra världskriget, ett industrialiserat massmord på flera miljoner män, kvinnor och barn. Hitler begick självmord 1945.  

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.