Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen agerade "trygghetsvärdar" igen, men blev polisanmälda av Kungälvs kommun, bekräftar kommunchefen Magnus Gyllestad (höger). Bilder: Nordfront/Kungälvs kommun

Nazister agerade "trygghetsvärdar" igen

Badhuset Oasen i Kungälv har än en gång fått besök av nazister som på eget initiativ agerat "trygghetsvärdar". Det är andra gången det händer så nu har kommunen valt att polisanmäla personerna.

Det var i lördags som fyra vuxna män kom till badhuset Oasen, något som Kungälvs-Posten var först att rapportera om. Männen betalade i entrén och gick in. 

– Väl där inne tog de på sig pikétröjor där det stod "trygghetsvärd". Det var dessutom gröna tröjor, jag vet inte om de är medvetna om det, men det är ju vår kommuns färg, säger Krisztian Borbely, enhetschef på Oasen.

LÄS OCKSÅ: Militanta nazister patrullerade simhall norr om Göteborg

Grönt råkar också vara Nordiska motståndsrörelsens emblemfärg. Tröjorna är desamma organisationens medlemmar hade på sig förra gången de patrullerade i badhuset i Kungälv. 

 

Personal konfronterade "trygghetsvärdarna"

En badgäst uppmärksammade snabbt det inträffade och ifrågasatte varför de var där. Därefter sa badgästen till personalen.

– Två ur personalen gick ut och bad de här personerna att ta av sig tröjorna eller lämna platsen, fortsätter Borbely.

Hur reagerade personerna?

– De protesterade och sa att ingen kollar säkerheten i badhuset. Vår personal svarade att de står för säkerheten. Det blev en ordväxling parterna emellan och till slut valde det här sällskapet att lämna badhuset.

 

Möttes av polisen

Hela händelseförloppet tog en halvtimme. Väl utanför möttes nazistgruppen av polisen.

– Badgästen hade ringt polisen innan vi ens hann göra det. Vår personal berättade då för polisen att de kommit och att de hade betalat som vanliga gäster, men sen bytt om till den där uniformen. 

Hur ser ni på det?

– Vi tycker inte att det är okej att folk ikläder sig rollen som trygghetsvärdar. Det är därför vi infört rutiner som innebär att de blir tillsagda. De får bada och ha vilka åsikter de vill, men de får inte ta på sig en roll som signalerar att de jobbar hos oss. Det är oacceptabelt, menar enhetschefen på badhuset.

 

Personerna anmäldes

Kommunchefen och säkerhetschefen kopplades in. Efter ett kort samtal med polisen tog de beslut om att göra en anmälan mot personerna.

– Jag tycker att det är väldigt problematiskt att de här personerna genomför en sån här aktion i vårt badhus igen. Vi kände att vi måste testa och se vad som händer om vi gör en anmälan. Dessutom vill vi göra klart för den här grupperingen att vi inte vill ha den här. Vi tycker att det finns ett symbolvärde i att polisanmäla, säger kommunchef Magnus Gyllestad.

Hur ser du på det inträffade?

– Det här är en gång för mycket. Sen får vi se vad polisens bedömning blir. För oss är det så himla tydligt att vi inte vill ha den här verksamheten på vårt badhus. Man ska kunna vara trygg när man går till våra offentliga byggnader, men deras aktivitet får precis motsatt effekt, menar Magnus Gyllestad.

Så tillägger han:

– Vi införde nya rutiner efter deras senaste besök i februari i fjol. De innebär att vi ska avvisa dem så fort det bara går. Det här är ingenting vi vill ha i våra lokaler, understryker kommunchefen.

GP pratar med Nordiska motståndsrörelsens lokala chef i regionen. 

– Jag har ingen kommentar. Jag visste inte ens att kommunen har gjort en polisanmälan, säger Jimmy Andersson till GP. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.