SPÄND STÄMNING. En nazistisk organisation demonstrerade i Strömstad under lördagen.
SPÄND STÄMNING. En nazistisk organisation demonstrerade i Strömstad under lördagen.

Nazistdemonstration stoppades av nakendans

En olaglig demonstration hölls av en nazistisk organisation. Demonstrationen stoppades dock inte av polisen - utan av en man som klädde av sig naken om dansade.

ANNONS
|

Med nazistiska flaggor marscherade den nazistiska organisationen ner till torget i Strömstad på lördag eftermiddag. Uppståndelsen blev enligt uppgift stor och stämningen spänd när organisationen skulle hålla tal. Dessutom saknade organisationen tillstånd för att hålla vare sig till eller demonstration.

På plats fannsColombianen Johan Gongora. Han tog saken i egna händer och slängde helt enkelt av sig sina kläder och började dansa.

– Ingen gjorde något. Jag kände av omgivningen och tog av mig kläderna. Det var det enda jag kunde göra för att bryta händelsen, säger Johan Gongora till Strömstad tidning.

Han berättar att stämningen på platsen "var hemsk", och att han var tvungen att göra något. Han menar att den nakna kroppen symboliserar mänsklighet, i alla fall för honom.

ANNONS

Enligt Johan Gongorablev hans tilltag positivt bemött av folkmassan. Några klappade i händerna och omfamnade honom.

– Många ville göra något men vågade inte. Efter ett tag vågade folket ta över torget igen. De var inte lika rädda, säger Johan Gongora och berättar att det tog lång tid för polisen att komma till platsen.

Senare under helgen anmäldes demonstrationen som brott mot ordningen.

– Organisationen hade inte tillstånd och därför kan vi anmäla dem för brott mot ordningen. Men vi kunde inte stoppa själva demonstrationen eftersom yttrandefrihet ingår i grundlagen, menar Lars Eckerdal, områdeschef för polisområde Fyrbodal.

Han tillägger attpolisen var på plats för att upprätthålla ordningen och se till så att inga andra brott begicks i anslutning till demonstrationen.

– Det var allt vi kunde göra, kontrollera omständigheterna runt omkring, se till så att det inte blev våldsamt, menar han.

Nakendansen hade kunnat vara ett brott, säger Lars Eckerdal till Bohusläningen.

– I så fall ofredande, men polisen på plats bedömde det inte så, enligt Lars Eckerdal som litar på deras bedömning.

ANNONS