Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Familjeträning. "Vi tränar samtidigt. Det måste vara enkelt för alla i familjen att träna", säger Martin Nordgren.

Navet som stärker klubben

Cykelklubben gick från noll till 150 medlemmar på ett drygt år. Nu får ledaren Martin Nordgren Härryda kommuns idrottspris.

– Jag är absolut inte ensam om det här, men var kanske den som tryckte på knappen, säger Martin Nordgren som tilldelas idrottspriset på …5 000 kronor.
Rävlanda Hindås cykelklubb (RHCK) startade så sent som i augusti förra året. 
– På de första träningarna var vi 10–15 personer. Efter ett par veckor var vi över 30 och sen dess har det gått spikrakt uppåt.


I dag närmar sig medlemsantalet 150 och när GP besöker fysträningen i Rävlanda sporthall deltar ett 40-tal barn och vuxna.
– Hos oss kan alla träna tillsammans vid samma tillfälle. Och vi har skitkul ihop, säger Martin Nordgren.
Tanken med varje träning är att den ska vara rolig och samtidigt utvecklande. Under vintern är det träning inne en dag i veckan med cykling på söndagar. Och när våren närmar sig flyttar alla träningar, fyra pass i veckan, utomhus. 
– Mina armar och ben känns helt förlamade. Det här är jättejobbigt, säger Freja Felix, en av klubbens ungdomar direkt efter tre minuter med armhävningar.
Hon och kompisarna Felicia Edwardh och Tilda Enelund Lindén gillar fysträningen, men främst av allt tycker de om att cykla mountainbike.
– Att få köra över gupp är roligt, säger Felicia Edwardh.
– Och att tävla, säger Tilda Enelund Lindén.

För Martin Nordgren, som tävlade i mountainbike under 90-talet, kommer inte det ökade intresset för cykel som någon överraskning.
– Det ligger i tiden. Folk rör sig mer i dag, man cyklar till jobbet, elcykelförsäljningen skjuter i höjden och det är enkelt att börja. Man behöver inga särskilda förkunskaper.

RHCK har i dag en slinga för mountainbike och till våren är tanken att även bygga upp hindersektioner där den som vill ska kunna träna balans i så kallad cykeltrial. Därutöver finns också de i klubben som tränar den mer traditionella formen, landsvägscykling. Till våren ska RHCK hålla sin första större tävling i mountainbike och ytterligare tävlingar planeras. Så för Martin Nordgren är det inte helt enkelt att välja vilka cykelform han gillar bäst.
– I mountainbike ser man snabbt sina framsteg, det kittlar i magen att köra nedför branta backar och det är en skön känsla att klara av svåra hinder. Men att som van cyklist köra tio mil på landsväg är också underbart. Att få känna friheten och få andas är svårslaget.