Undersköterskorna på äldreboendet Ytterbyhemmet är oroliga för att tvingas jobba fler nätter. Bild: Lisa Henricson
Undersköterskorna på äldreboendet Ytterbyhemmet är oroliga för att tvingas jobba fler nätter. Bild: Lisa Henricson

Nattpersonal kan lämna Ytterbyhemmet

Kungälvs kommun vill att personal på äldreboenden ska jobba fler nätter. Undersköterskorna på Ytterbyhemmet är kritiska. "Driver man igenom det här så slutar vi allihop", säger de.

|

Kungälvs kommuns ambition är att sänka antalet arbetstimmar för Kommunals anställda som jobbar natt från tio till nio timmar. Enligt kommunen är skälet hälsofrämjande men förändringen har mött protester från nattpersonalen på Ytterbyhemmet, vilket Kungälvs-Posten skrev om först.

Boendet ingår iett pilotprojekt och där ska schemaändringen genomföras först. Undersköterskorna som GP träffar säger att en sådan förändring innebär att de kommer att behöva jobba upp till tre extra nätter under en period på fyra veckor för att få samma lön som idag. Alternativet är att förlora cirka 3 500 kronor i månaden för en heltidsanställd, enligt dem. Undersköterskorna vittnar om en redan tuff situation och för de flesta av dem är det omöjligt att jobba mer.

– Jag har små barn och klarar inte att jobba mer än 13 nätter i månaden. Ska jag sälja bilen eller säga till barnen att de inte kan ha kvar sina fritidsaktiviteter? säger en av dem.

De vill inte framträda med namn, men säger att hela gruppen på 22 undersköterskor står bakom protesterna. De har också lämnat en protestlista till verksamhetsansvariga, där personalen framför argument om hur schemaförändringen kommer att påverka dem negativt. Det handlar främst om mindre tid för återhämtning eftersom de ska klämma in fler nätter i ett redan pressat schema där de också behöver gå utbildningar och ha möten på dagtid. Det i sin tur kommer att leda till ökad stress och oro, befarar personalen.

– Man säger att det här ska vara hälsofrämjande, men det är precis tvärtom. Redan nu har många drabbats av högt blodtryck, sömproblem och andra kroppsliga symptom, säger en annan undersköterska.

De får också medhåll av sitt fackförbund. Ulrika Winblad, Kommunals ordförande i Kungälv, ifrågasätter kommunens försök att skapa generella riktlinjer utan en, enligt henne, utförlig risk- och konsekvensanalys.

– Det går inte att göra så här när det gäller nattpersonal. Hade det handlat om färre timmar för samma lön hade det funnits en hälsoaspekt, men inte nu.

Undersköterskorna hartillsammans med facket, ifrågasatt varför personalen inte fått vara mer delaktig när kommunen gjorde en riskbedömning. Efter det kom besked om att det ska göras en ny risk- och konsekvensanalys.

Men trots det har undersköterskorna inte stort hopp om att kunna stoppa förändringen. De har alla jobbat inom vården i många år och trivs bra annars. Men Kungälvs kommun som arbetsgivare ger de inte mycket för.

– De kommer att köra över oss. Det här handlar bara om pengar och att det saknas personal.

Men Kungälvs kommunförsvarar schemaändringen med att de vill följa SKL:s riktlinjer för att minska sjukskrivningstalen.Enligt SKL är långa arbetspass inte hälsosamma och det är lättare att återhämta sig efter ett kortare pass. Lena Arnfelt, sektorschef på Trygghet och stöd i Kungälvs kommun säger att det är skälet till att kommunen nu vill minska antalet timmar för nattpersonalen. Enligt henne kommer ändringen innebära en till tre nätter mer under en schemaperiod på 16 veckor.

– Det finns evidens när det gäller hälsoeffekter och vi behöver tänka nytt för att få mer hälsosamma scheman. Vi har höga sjukskrivningstal och vill arbeta på flera fronter och vi kommer att utvärdera det efter cirka sex månader.

Hur då?

– Vi följer utvecklingen när det gäller sjuktalen och kommer att ha en dialog med personalen om den upplevda hälsan.

Personalen säger redan nu att det här kommer att leda till ökad stress?

– Jag förstår att det blir en stor förändring för enskilda individer, men vi måste ändå våga prova.

Alternativet att genomföra en ren arbetstidsförkortning, det vill säga kortare arbetspass men inte fler nätter, skulle innebära en högre kostnader eftersom mer personal skulle behövas.

– Men vi vet inte vad vi kommer att landa i, det här kan bli en fråga som kommer upp och som vi i så fall behöver lyfta till politiken.

Kommunen ska nu göra en ny risk- och konsekvensanalys. Enligt Lena Arnfelt har samverkansprocessen följts då fackliga ombud tidigare har varit med.