Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

När Bengt Olsson blev pensionär bytte han ett liv med arbete och stress till träning. Nu är han trefaldig svensk mästare och gör debut i veteran-VM. Bild: Privat

Nådde VM-drömmen efter pensionen

Bengt Olsson började med friidrott när han blev pensionär. 70-åringen från Romelanda har inga planer på att sluta – snarare tvärtom. "Målet är att ställa upp i veteran-VM när jag har fyllt 100", säger han.

När Bengt Olsson var mitt i arbetslivet som egenföretagare fick han en förfrågan av sin kusin Kurt om han ville börja med friidrott.
– Jag svarade att jag skulle göra det när jag blev pensionär, säger han.
Bengt Olsson höll vad han lovade. Våren 2015, efter att han hade gjort sin sista arbetsdag, började Bengt att satsa på friidrott.

Tre år senare har han blivit trefaldig svensk mästare i mångkamp och befinner sig just nu i Torremolinos utanför Malaga i södra Spanien för att delta i veteran-VM för första gången. Sex kilometer terräng och 5 000 meter slätt står på programmet,
Men Bengt Olsson från Romelanda utanför Kungälv har vunnit betydligt mycket mer än så. Han värderar hälsan mer än medaljer.
– När jag jobbade och slet sa min läkare att jag skulle äta blodtrycksmedicin. Det gjorde jag också men nu har jag slutat med all medicinering och mår mycket bättre. Dessutom är vikten oförändrad. Fördelarna med att kroppen är ju att den trivs med träning, säger Bengt.
– Jag vet min ålder. Men jag tycker att jag har en god hälsa nu. Jag har till och med fått rådet av min naprapat att lägga på mig ett par kilo, fortsätter han.

Bengt har ett förflutet som fotbollsspelare i Lödöse och Göteborgsklubben Tornado och har deltagit i Göteborgsvarvet 15 gånger.
Men sedan några år tränar han mer än någonsin. Målet är att springa 50 kilometer i veckan.
– Det är inte alltid jag kommer upp i det. Men Jag Jöptränar tre gånger i veckan och försöker undvika att springa mer än 21 kilometer åt gången, annars blir man en löpmaskin, konstaterar Bengt.

Träningsupplägget sköts av sonen Peter:
– Ja, han är min löpcoach och det är väldigt roligt. Det gör att vi nästan har en daglig konversation med varandra, säger Bengt.
Dessutom följer hustrun Eva med honom på alla tävlingar.
Båda startar dagen med morgongymnastik; stretching och yogaövningar i långsam takt.
– Varje morgon går jag ner och sätter på en kopp te till Eva innan jag väcker henne. Sedan gör jag min morgongympa, det tar cirka 25 minuter och efter det är det Evas tur. Det är en väldigt behaglig start på dagen.

Tillsammans har de rest till tävlingar i danska Århus och Odense. Nästa år väntar EM i Venedig. Och målsättningen är att äktenskapet ska vara lika länge som den aktiva karriären.
– Jag har satt upp ett mål att när jag fyller 100 så ska jag ställa upp i Veteran-VM i klassen 100-104 år. Samma år firar vi 50 år som gifta. Tänk om det går hem, vilket liv jag har haft i så fall.