Nätpedofil utnyttjade fler än hundra unga flickor

Över 100 unga flickor trodde att de pratade med en jämngammal flicka eller pojke på Skype och Kik. Men egentligen var det en man i 45-årsåldern som gömde sig bakom de falska identiteterna. Och han fick dem att posera nakna och onanera framför webbkamerorna. Tingsrätten dömde mannen i 45-årsåldern till fängelse i sju år. Nu skärper hovrätten domen.

ANNONS
|

Sommaren 2015 greps en man i 45-årsåldern, hemmahörande i Sjuhärad, misstänkt för sexbrott mot barn. Det hade då gjorts en anmälan till polisen i Uppsala och polisen kunde spåra upp mannen genom hans Skype-id.

Utredningen växte snart till att bli en av de största i sitt slag i Sverige då polisen kunde identifiera, bland annat utifrån mannens chatthistorik, mängder med offer boende runtom i Sverige.

I mars förra året åtalades mannen för mer än 650 brott mot totalt 114 flickor. Brotten rubricerades som bland annat grovt sexuellt övergrepp mot barn, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering samt försök därtill, sexuellt ofredande, barnpornografibrott och grovt förtal.

ANNONS

– De brott han åtalas för har ägt rum från september 2010 till maj i fjol. Men det är möjligt att det har pågått ännu längre tillbaka i tiden och att det finns ett mörkertal, sa åklagaren Hedvig Lundblad, till TT i samband med att åtalet lämnades in.

LÄS MER: Västsvensk misstänks för sexbrott mot 114 barn

Ett tioårigt offer

Många av de drabbade var främst mellan 12 och 14 år när de utsattes, medan en flicka bara var 10 år.

Mannen fick kontakt med sina offer via de populära meddelandetjänsterna Skype och Kik. Här utgav han sig för att vara en jämngammal pojke eller flicka. Mannen ska då ha drivit dem till att visa sig nakna i webbkameran och även onanera framför kameran. Detta ska han ha spelat in - utan att tjejerna visste om det.

– Många av flickorna har inte varit medvetna om att de har utsatts för brott. Mannen har skickat över bilder från flickor som han haft kontakt med och som har visat upp sig nakna. Han har utgett sig för att vara en tjej i deras ålder och målsägandena har gjort vad han velat eftersom "hon" också visade sig naken, berättade Hedvig Lundblad för TT.

ANNONS

Som bevisning mot mannen finns bland annat en stor mängd filmer och bilder, samt chatthistorik.

LÄS MER: Sju års fängelse för nätpedofil

Sju år i tingsrätten

Tingsrätten dömde mannen till fängelse i sju år. De skrev att "det har varit frågan om ett synnerligen förslaget och utstuderat beteende" från mannens sida.

De skrev att han utnyttjat flickornas tillit och att de har "blivit smickrade av uppmärksamheten, känslomässigt förledda och också lurade".

Men mannen, som nekar till en del av brotten han åtalades för, vill ha sänkt straff och överklagade till hovrätten.

– Det var med utgångspunkt för min bevisvärdering - att han inte skulle fällas för alla brotten som han var åtalad för. Jag tycker nog att det låter lite högt, sa mannens advokat Mats Svanberg, efter domen.

– Detta visar att vi inte har värderat bevisningen på samma sätt, fortsatte han.

Nu skärper hovrätten domen till fängelse i åtta år.

I ett pressmeddelande skriver hovrätten att de i skuldfrågorna till största delen gör samma bedömningar som tingsrätten.De anser däremot att den samlade brottslighetens straffvärde är högre än vad tingsrätten kommit fram till och därför höjer de straffet med ett år till åtta års fängelse.

ANNONS