Näsingemannen har fått ett ansikte

Näsingemannen har fått ett ansikte. Nu lutar det åt att man även ska göra en ny rekonstruktion av den uppbrända mannen som hittades i Hogdal 2002.

ANNONS
|

Det är professor Caroline Wilkinson från universitet i Liverpool som återskapat ansiktet på den man vars kvarlevor hittades i Näsinge i augusti 2014.

– Arbetet gick fortare än väntat. Hon var här i början av juli och scannade kraniet och var färdig i början av augusti, säger kriminalkommissarie Sten-Rune Timmersjö.

Bilden är svartvit,eftersom det i nuläget - trots dagens teknik - inte går att fastställa en persons ögonfärg eller öronform. Inte heller färg eller form på håret kan återskapas.

Polisen har nu skickat bilden till bland annat interpol för att den ska spridas i Europa.

– Ännu har vi inte fått in några tips men det är ännu ganska färskt.

ANNONS

LÄS OCKSÅ: Vill skapa ett ansikte på Näsingemannen

Caroline Wilkinsons arbete har inte bara resulterat i ett återskapat ansikte utan hon har också gett en del uppgifter om mannens biologiska status.

– Hon har berättat en del saker om mannens tillstånd men jag vill inte gå ut med det.

Inte lyckats identifiera trots noggranna undersökningar

Polisen har gjort noggrannaundersökningar av mannens skelettdelar men har inte lyckats identifiera honom. Däremot har man slutit sig till att det handlar om en man runt 42 års ålder och förmodligen av östeuropeiskt ursprung. Man tog också fram en dna-profil på mannen som skickades ut runtom i världen men någon träff fick man aldrig.

För några veckor sedan hittades dessutom en jacka i samma område i Näsinge av svampplockare.

– Vi har gjort en undersökning av den men inte funnit någon anledning att gå vidare med grundligare undersökningar. Om den hör ihop med Näsingemannen eller inte vet vi inte.

Mycket tyder på att mannen varit utsatt för brott.

– Vi kan inte vara helt säkra på det men omständigheter kring kroppen och där den anträffades gör att vi misstänker mord.

Hur lik den döde mannen det rekonstruerade ansiktet verkligen är kan ingen svara på.

– Men Caroline Wilkinson säger att likheten ligger på runt 70 procent.

ANNONS

Sten-Rune Timmersjö är nöjd med hennes arbete.

– Jag är positivt överraskad.

Liknande rekonstruktioner

Nu funderar han på att göra en liknande rekonstruktion av den uppbrända mannen som hittades i Hogdal 2002 nära den norska gränsen.

– Vi får se. Det gjordes en rekonstruktion redan då men jag tror att tekniken sedan dess har blivit mycket bättre. Wilkinsons resultat blev ju väldigt bra och det ser ju ut som ett fotografi. Men vi får utvärdera detta innan vi fattar något beslut.

Det var en turistande familj som gjorde fyndet vid Hogdals bygdegård i augusti 2002. De hittade då en kropp som var svårt brännskadad endast iklädd kalsonger.

Polisen hittade aldrig några kläder eller andra spår som kunde identifiera mannen. Däremot konstaterade man att han blivit ihjälslagen av ett trubbigt föremål. Polisen lyckades få fram dna som visade att mannen hade ett östasiatiskt ursprung och var i 40-årsåldern.

Mellan de två fyndplatserna är det cirka en och en halv till två mil.

Tror du att det kan finnas någon koppling mellan de två fynden?

– Jag vet inte. Det är ju nästan 15 år mellan fynden även om det geografiska avståndet inte är jättelångt.

ANNONS