Tre älgar kikade in i vardagsrummet hos familjen Holmgren.
Tre älgar kikade in i vardagsrummet hos familjen Holmgren.

Närkontakt med älg i vardagsrummet

ANNONS
|

– De var helt orädda, jag kunde gå jättenära fönstret med kameran. Mellan mig och älgarna var det bara runt 40 centimeter, säger Björn Holmgren.

Familjen fick ögonkontakt med älgen från sitt vardagsrum.

Det var treårige sonen Simon som först uppmärksammade det vilda besöket vid åtta-tiden i lördags morse. Han stod i vardagsrummet, som har ett bursprång, och skrek:

– Älg!

– Vi gick dit och såg en ko och två fjolårsklavar stå och tugga på våra tujor precis utanför fönstret. De reagerade inte på att vi stod där utan tittade bara på oss, det var fascinerande, berättar Björn Holmgren.

ANNONS

Att man har älgbesök på Onsjö hör inte till ovanligheterna.

– Vi hade en hel del älg här förra året, men det är första gången i år och de har aldrig varit så närgångna. Sedan gick de på våra rosenbuskar och då gick jag ut på altanen för att försöka skrämma bort dem.

Kalvarna gav sig iväg en bit, men kon stod kvar tre-fyra meter från Björn och tuggade ogenerat vidare. Hon var inte aggressiv på något sätt, men uppträdandet kändes ändå lite onormalt.

– Ja, att komma så nära känns ju lite konstigt. Och kalvarna var rätt stora och vad jag har hört ska det vara en ko som inte stött bort sina kalvar. De förstör ju ganska mycket i trädgårdarna, vi har ganska nya plommon- och äppleträd som de gärna ger sig på och tujorna är ju gröna året om.

Att området där Holmgren bor passade familjen älg denna helg framgick med all klar tydlighet, när familjen Holmgren senare på dagen åkte iväg för att handla.

– Då låg de i grannens trädgård i en klunga och vilade sig, avslutar Björn Holmgren.

ANNONS