Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nära 20 miljoner extra till Henåns skola

Ännu mer pengar behövs till ombyggnaden av Henåns skola. I och med fredagens fullmäktigebeslut landar totalbudgeten på 90,5 miljoner kronor.

Fullmäktige ger klartecken till ytterligare 19,5 miljoner kronor på ombyggnaden av Henåns skola.

Kerstin Gadde (S), kommunstyrelsens ordförande, var med om att ta beslutet.

– När man gick igenom budgeten nu i höst fattades pengar. Det skulle ha gjorts en avskrivning på den gamla ventilationen då man installerade en ny, säger hon.

Det var 13,5 miljoner kronor som saknades där. Dessutom användes pengar ur budgeten till att åtgärda problem i Vuxenskolans lokaler.

– Det är ju samma budget så det var helt rätt att ta pengar därifrån, säger Kerstin Gadde.

För att få fram 19,5 miljoner kronor höjer man kommunens investeringsram för nästa år med motsvarande belopp.

Kerstin Gadde tycker det känns bra att man börjar få ordning på problemen.

– Nu kan vi fokusera på skolan. Vi anställer en projektledare för inflyttningen. Det blir ett proffs som kan lotsa in elever och personal, säger hon.

Marcus Larsson, ML Projektledning, tog över som projektledare i juni. Efter semestern drog arbetena igång med att få ordning på ventilation, tak och golv.

– Vi har två entreprenörer på plats. NCC jobbar med ventilationen och bygger ett sadeltak för att få plats med ventilationen. De har också en del jobb med markytan och akustiken i byggnaden, säger han.

PEAB lägger nytt golv i bottenplan och delar av plan två. Magnus Larsson räknar med att allt arbete ska vara klart i juni 2016.

Av de 19,5 miljoner kronor som nu tillkommer går cirka 15 till projektet.

– Dessutom finns önskemål från verksamheten och fastighetsförvaltningen om åtgärder som man passar på att göra. Exempelvis kommer det att sättas upp fönsterbleck då det ändå finns ställning runt skolan, säger Marcus Larsson.

Till dessa åtgärder behövs enligt honom tre miljoner kronor.

– Det känns som att vi ska hålla budgeten nu. Vi har ständigt återkommande ekonomimöten för att säkerställa det, säger Marcus Larsson.

Fakta: Henåns skola

I september 2011 invigdes skolan som kostade 186 miljoner kronor att bygga.

I oktober 2012 tömdes skolan på grund av hälsoproblem.

I april 2015 beslutade fullmäktige att anslå totalt 71 miljoner kronor till ombyggnad. Det behövs ny ventilation, nytt tak och nytt golv i delar av skolan.

I september 2015 beslutade kommunstyrelsen att skjuta till ytterligare 19,5 miljoner kronor, vilket fullmäktige ställer sig bakom.

Målet är att öppna skolan hösten 2016.