Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Mystiskt fartyg ankrat i Marstrandsfjorden – i en månad

Ett 143 meter långt fartyg har legat för ankar i Marstrandsfjorden i mer än en månad. Fartyget bekymrar boende i närheten med buller och belysning på nätterna.
– Det är inte ankringsplatsen som är konstig, snarare tiden och hur länge den legat där, säger Johan Blixt vid kustbevakningen.

Det ska ha varit den 25 maj som fartyget Augusta Unity ankrade i Marstrandsfjorden, mellan Kungälv och Tjörn.

Båten har cypriotisk flagg och enligt kustbevakningen ligger den där i väntan på lastuppdrag.

– De ligger där och väntar på last. Det blir så ibland när det är dåligt med frakter. De ligger i en ankarruta så man får ankra där, det är inga konstigheter så vitt vi kan bedöma, säger Mattias Hansson vakthavande befäl på kustbevakningen.

Genomfört kontroll

Kustbevakningen har varit ombord för gränskontroll.

– Det är en blandad besättning från Ryssland och Filippinerna. Vi har varit ombord för gränskontroll och det var inget att anmärka på.

Nu kommer kustbevakningen rapportera båten till den nationella fackförbundsorganisationen ITF.

– Vi kollar om de har intresse för att följa upp och kolla löner och arbetsförhållandena på båten, säger Mattias Hansson.

"Det bullrar"

Enligt boende i närheten ska fartyget ha bullrat med maskiner när den legat för ankare i över en månad. Lars-Olof Nilsson bor på Risö och ser fartyget från sin tomt.

– Det måste vara något som är fel. Folk är irriterade här. Det är som en liten stad i vårt naturområde med alla ljus. Och det bullrar, de har väl maskiner igång. Vi som bor här är vana vid att det är tyst, säger han.

Det finns inga regler kring hur länge fartyget får ligga kvar, enligt kustbevakningen. Hur länge den stannar återstår därför att se.

"Ligger där tills vidare"

Fartyget ska ha gjort sin senaste tur till Uddevalla där hon lossade gods. Då var AB Carl Lundvall agenter för fartyget. Anledningen till att Augusta ankrade just i Marstrandsfjorden var det dåliga vädret.

– Det var så dåligt väder och detta är en skyddad ankarplats, där ligger hon säkert, säger Patrick Andersson Whiteman, skeppsmäklare på AB Carl Lundvall.

Det är dock oklart hur länge den kommer ligga kvar.

– Hon ligger där tills vidare. Det senaste vi hörde var ett eventuellt varvsbesök så det kan vara så att den ligger där och väntar på plats på varvet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.