Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Mystiskt föremål har dragits upp av fiskare

Ett okänt föremål som misstänktes vara farligt har hittats i havet utanför Tanum. Delar av en hamn på Resö spärrades av.
– Nu har experter fått se bilder och vi bedömer det inte som så farligt längre, säger Glenn Domare Gustafsson, räddningstjänstens insatsledare, till Strömstads tidning.
Fiskaren som drog upp föremålet berättar att de legat i hamnen i en vecka.

På onsdagen larmades räddningstjänsten om ett misstänkt farligt föremål på Resö i Tanums kommun. Räddningstjänsten uppgav till en början att det kunde röra sig om en behållare med senapsgas, uppger P4 Väst.

När GP kort senare var i kontakt med räddningstjänsten i Storgöteborg som hanterade ärendet, berättade larm- och ledningsoperatören L-O Nordström att uppgifterna om senapsgas, inte var bekräftade.

En grupp med utrustning för avancerad indikering från Göteborg skickades under eftermiddagen upp till Resö där man undersökte föremålet.

Bilder från hamnen visar hur räddningstjänstens personal iklädd skyddsutrustning undersökte föremålet.

Räddningstjänstens insatsledare Glenn Domare Gustafsson berättade senare för Strömstads tidning att experter som har fått se bilder på föremålet inte längre bedömer att ämnet som det bestod av som speciellt farligt.

Han säger att det kan röra sig om en petroleumprodukt, men att det är svårt att avgöra om det har med oljan som setts i området tidigare och som bedöms komma från ett utsläpp.

Det mystiska föremålet drogs upp av räk- och kräftfiskarna Nils-Arne Hellberg och Jan-Olof Hellberg.

Fiskaren: ”Började blöda”

Nils-Arne berättar att de upptäckte föremålet i trålen redan för en vecka sedan.

– Vi trodde först det var en sten. Vi trodde den eller det var ofarligt och ”klumpen” har legat på berget i hamnen i en vecka nu, säger Nils-Arne Hellberg.

Han berättar att det svarta föremålet är omkring 30 x 40 centimeter. Det som fick dem att reagera var att ”klumpen” under onsdagen började förändras.

– Det har börjat blöda, och då kontaktade vi Kustbevakningen och sedan dess har det blivit en jäkla fart, men ingen vet i nuläget om det är farligt.

Insatsen som nu pågick i hamnen fick han och brodern inte själva bevittna.

– Nej, vi är ute och fiskar, säger Nils-Arne Hellberg vid 13-tiden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.