Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mystiska blåsor var säkerligen sjöpungar

De mystiska brun-orangea blåsorna hör med stor sannolikhet till den ryggradslösa djurgruppen sjöpungar.

I helgen fick vi in en läsarbild från Jessika Sedén som hade upptäckt något under sin brygga strax norr om Fjällbacka som påminde om en klase vindruvor.

Hon hade ingen aning vad det rörde sig om, så vi uppmanade våra läsare att höra av sig om de kunde lösa mysteriet. Många skickade in förslag. Men något samstämmigt svar fick vi inte. Vi vände oss därför till Sven Lovén centrum för marina vetenskaper Tjärnö för att få hjälp.

- Det är i princip omöjligt att enbart med hjälp av en bild kunna göra en artbestämning. Men med relativ stor säkerhet rör det sig om djurgruppen sjöpungar, förklarar marinbiolog Hans G Hansson.

Enbart i svenska vatten finns det omkring 40 olika sjöpungarter. Hans G Hansson, som under många arbetat med just marina miljöer, har tidigare kommit i kontakt med liknande arter men aldrig någon med de färger som Jessika Sedén fångade på sin bild i helgen.

Han misstänker att det eventuellt kan vara en för svenska farvattnen ny art som letat sig hit:

- Men för att kunna fastställa exakt art måste man fixera och skära upp materialet.

Hans G Hansson och Sven Lovén centrum för marina vetenskaper Tjärnö är nu intresserade av få in en klase sjöpungar för att kunna artbestämma de mystiska brun-orangea blåsorna i den vindruvsliknande klasen.