Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det här var inte vad rovdjursspåraren Camilla Wikberg hade räknat med att få se när hon vittjade sin kamerafälla. Bild: Länsstyrelsen
Det här var inte vad rovdjursspåraren Camilla Wikberg hade räknat med att få se när hon vittjade sin kamerafälla. Bild: Länsstyrelsen

Mystisk panda dök upp i länsstyrelsens viltkamera

När viltspåraren Camilla Wikberg fick se vad som fastnat i hennes kamera fick hon sig ett gott skratt. Det var inte ett lodjur som hon hade hoppats – utan en gossedjurspanda.
– Tack för årets garv, hälsar hon den okända skämtaren.

Camilla Wikberg jobbar till vardags på Nordens ark, men jobbar under vintern extra som rovdjursspårare för länsstyrelsen. I arbetet med att inventera de stora rovdjuren används bland annat kameror som är placerade i naturen och fotograferar om något går förbi. Under tisdagen skulle hon vittja en av dessa kamerafällor och fick då se något som hon inte hade väntat sig.

– Jag var där och bytte minneskort och bläddrade snabbt igenom bilderna och fick se på den här svartvita pandan. En gosedjurspanda som nån har gått dit och hållit upp framför kameran, säger hon och skrattar.

– Jag misstänkte nån av mina kollegor på Nordens ark, men det ingen som har gett sig till känna, fortsätter hon.

"Humor är alltid välkommet"

Vem som ligger bakom sprattet vet hon alltså inte. Men hon har inte tagit illa upp, tvärt om tycker hon att det var ett mycket roligt skämt.

– Det uppskattas. Humor är alltid välkommet. Jag hoppas att det finns nån där ute med så mycket humor som gått där en dag och sett att det finns en kamera, de är ju uppskyltade också, och har gått tillbaka och hämtat pandan.

Camilla Wikberg förklarar att de bilder som tas på det här viset, och där det syns vilda djur, hamnar i en databas som svenska och norska naturvårdsverken har gemensamt och visas upp på en webbsida som alla kan se. Men där lär inte pandan dyka upp.

– Jag är tveksam om den här bilden kommer komma upp där. Den hamnar snarare under samma kategori som en strykarkatt som går förbi.

Några lodjur, som hon egentligen hoppades skulle fångas i kamerafällan, syntes dock inte på bilderna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.