Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den mördade kvinnan hittades insläpad i skogen längs milspåret på Lassalyckan i Ulricehamn. Vid platsen har polisen säkrat dna från en man som man misstänker är mördaren.  Bild: Thomas Johansson/TT
Den mördade kvinnan hittades insläpad i skogen längs milspåret på Lassalyckan i Ulricehamn. Vid platsen har polisen säkrat dna från en man som man misstänker är mördaren. Bild: Thomas Johansson/TT

Mystisk man söks efter mordet i Ulricehamn

Trots att polisen har topsat över 1 000 män har man ännu inte gripit någon gärningsman efter mordet i Ulricehamn. Nu vill polisen få in uppgifter om en man i mörk jacka av längre modell som synts till i området samma dag som kvinnan mördades.
– Låt polisen avgöra hur din information kan användas, det viktiga är att du hör av dig, säger Göran Arvidsson, biträdande förundersökningsledare.

Den 24 oktober mördades en kvinna i 60-årsåldern när hon var ute och motionerade längs milspåret på Lassalyckans motionsområde.

Kvinnan var välkänd på orten och hittades död i skogen efter att hennes anhöriga hade anmält henne försvunnen då hon inte återvänt hem efter en motionsrunda.

Först hittades kvinnans glasögon längs motionsspåret innan hennes livlösa kropp hittades insläpad i skogen.

Mördarens dna kan ha säkrats av polisen

Vid brottsplatsen har polisen säkrat dna-spår från en man som man misstänker är mördaren. Mordet har skakat om hela Ulricehamn, och tre dagar efter det brutala överfallet anhölls en man på orten misstänkt för brottet. Mannens dna matchade dock inte spåren som polisen har säkrat på brottsplatsen och han är numera helt avskriven från utredningen.

Motivet till mordet är fortfarande oklart och för att kunna ringa in en tänkbar gärningsman kopplades polisens nationella gärningsmannaprofilgrupp tidigt in utredningen.

Med hjälp av den profil som expertgruppen har tagit fram skickade polisen den 4 december ut ett sms till 200 män om kallelse till dna-topsning. Efter det har ytterligare över 800 män topsats utan att polisen har fått en matchning med det dna som hittades vid brottsplatsen.

Man i mörk jacka intressant

För att komma vidare i utredningen efterlyser nu polisen nya tips från allmänheten och är särskilt intresserade av uppgifter om en man som syntes till i området samma dag som kvinnan mördades.

"Polisen vill komma i kontakt med en man som varit synlig i området för brottet. Han var klädd i en mörk jacka av längre modell. Kragen var uppdragen mot halsen. Han bar en mörk stickad mössa, neddragen mot ögonbrynen. Mannen bar svarta/mörka skor, möjligen av märket Converse eller liknande, med vita detaljer. Polisen behöver komma i kontakt med mannen eller med personer som har gjort iakttagelser som kan ha med det misstänkta mordet att göra", skriver polisen i ett pressmeddelande.

Män från hela kommunen kan topsas

Totalt har polisen nu topsat 1050 personer utan att hitta mördaren. Polisen uppger därför att kommer att kalla män från hela Ulricehamns kommun för dna-topsning.

Polisen har vid flera tillfällen varit tydliga med att ingen av männen som kallas till topsning är misstänkta för brott och att deras salivprover omedelbart kommer att förstöras om de inte matchar den trolige mördarens.

Utöver topsningarna uppger Göran Arvidsson att polisen fortsatt håller förhör och utför andra utredningsåtgärder som han i nuläget inte vill gå in på.

– Vi arbetar vidare, och vi har naturligtvis olika hypoteser kring vad som kan ligga bakom det här. Just nu är dock inte motivet det viktigaste för oss – utan det viktigaste är först och främst att hitta en gärningsman, säger Arvidsson.

Enligt Arvidsson har mannen synts till området runt Lassalyckans motionsområde vid flera tillfällen under morddagen – från 10.30-tiden och framåt.

Den döda kvinnan hittades i skogen strax före klockan 21.00 den 24 oktober, men anmäldes försvunnen flera timmar tidigare.

Arvidsson uppger att polisens misstanke är att själva mordet inträffade någon gång mellan 16.20 och 16.30. Om mannen i den mörka jackan som nu eftersöks misstänks vara mördaren vill Arvidsson inte svara på.

– Han är en intressant person i utredningen. Därför vill vi gärna ha information om honom, säger Arvidsson till gt.se

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.