Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Musselodlare åtalas för fågeldöd

Två musselodlare i Bohuslän åtalas vid Uddevalla tingsrätt för djurplågeri. Detta efter att sjöfåglar ska ha fastnat och dött i nät uppsatta runt odlingen.

Två musselodlare i Bohuslän åtalas vid Uddevalla tingsrätt för djurplågeri efter att sjöfåglar fastnat i nät runt företagets odlingar och drunknat, eller svultit ihjäl. Enligt åtalet har ett stort antal sjöfåglar fastnat i näten.

Näten ska ha satts upp under 2016 för att skydda musselodlingarna från just fåglar. Vittnen har i förhör berättat att det i perioder har fastnat flera fåglar om dagen i näten.

Flertalet vittnen, bland dem en kustbevakare, kallas till rättegången för att vittna om fåglar som setts sitta fast i näten. Bland bevisen finns också foton och en film.

Nekar till brott

Åklagaren Patrik Stintzing anser att de två musselodlarna begått brottet med avsikt.

– I min uppfattning har de varit medvetna om att det fastnat och dött fåglar i nätet utan att ha gjort någon åtgärd, vilket har lett till att det har dött ännu mer fåglar, säger han.

Han menar vidare att bevisläget är gott men vill inte spekulera i vilket slags straff som åtalet skulle kunna mynna ut i. Straffskalan för djurplågeri sträcker sig från 30 dagsböter till två års fängelse

De båda misstänkta nekar till brott.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.