Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Muslimsk föreningslokal i lågor

Under natten till tisdagen larmades räddningstjänsten till en föreningslokal i Kungälv som brann. Polisen misstänker mordbrand.

Larmet kom vid tvåtiden på natten och räddningstjänsten tog sig till platsen med flera enheter. Då brann föreningslokalen kraftigt.

Räddningstjänsten fick enligt uppgifter till GP bryta upp dörren för att komma in och släcka. Branden kunde snabbt släckas men byggnaden uppges ha fått stora skador.

Krossad ruta

Det är oklart hur branden startade. Enligt polisen har två rutor krossats.

– Men det behöver inte betyda att någon har kastat in något. Enligt räddningstjänsten skulle det lika gärna kunna vara att rutan gått sönder på grund av värmen, säger Johan Ljung, vakthavande befäl på polisen i region Väst.

Polisen har rubricerat det som mordbrand och spärrat av platsen för teknisk undersökning. 

Svårt greppa det som hänt

Lokalen hyrs av Kungälvs kulturella muslimska förening och av systerföreningen Förenade ungdomar. För den muslimska föreningens ordförande Aydin Akgun har nyheten om branden ännu inte sjunkit in.

– Jag har inte varit där än, utan fick ett samtal när jag kom till jobbet om att det hade brunnit. Jag vet knappt vad jag ska säga, för det känns än så länge svårt att förstå att det har hänt, säger han.

En del av honom är ändå lättad.

– Det viktigaste är ändå att igen kom till skada, utan att det bara var material som brann.

Har förlorat sin mötesplats

Föreningarna har haft verksamheter dagligen i lokalen och de uppemot 250 medlemmarna har nu ingenstans att träffas.

– Det är var vi ska ha vår verksamhet som jag är mest orolig för egentligen. Vårt enda hopp är i fall kommunen hjälper oss, säger Aydin Akgun.

Han känner inte till någon hotbild mot föreningarna.

– Vi har aldrig råkat ut för något sådant här tidigare. För några månader sedan klottrade någon på lokalen, men det var inget rasistisk budskap i det som skrevs. Alla i Kungälv känner varandra och det är svårt att tro att någon härifrån skulle ha gjort det, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.