Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Musikelever fick undervisning i text av Dan Reed

1990 stod Dan Reed på Eriksbergs scen som förband till Rolling Stones. I torsdags hade han lektion med musikeleverna på Partille gymnasium.

"Class, class, could I have your attention please". Inledningen på låten Get to you med bandet Dan Reed Network behövde egentligen aldrig användas. Eleverna lyssnade andäktigt till artisten och musikern som ända sedan slutet på 80-talet turnerat världen runt, ofta med stopp i Sverige.
– Jag kände igen namnet, men inte mer än så, säger Gustav Hellström.
– För mig är han en snubbe som gjorde lite låtar, men han är tydligen känd, säger Måns Forsby.
Sanna Sporre hade däremot bättre koll på Dan Reed och hans musik.
– Han var min pappas idol förr. Vi lyssnade ofta på honom när jag var liten.

GP skrev i våras om musikklassen som under det förra läsåret hade mentorer i form av väletablerade och aktiva musiker från Partille och Göteborg. Nu har Fredrik Stenberg, som arbetar med musikeleverna, återigen använt sitt kontaktnät och lockat till sig amerikanen Dan Reed.
– Fantastiskt att Fredrik lyckas få hit honom. Det kan inte vara många skolor som får in sådana personer i utbildningen, säger Oskar Eriksson.

Uppdraget för eleverna är att i par skriva en låttext kring ett på förhand bestämt ämne, exempelvis en historisk händelse, en person eller en olycka. Men innan dess har Dan Reed berättat om bakgrunden och sina tankar kring låtarna.
– Allt handlar om att vara ärlig mot den historia du vill berätta. Det handlar om att hitta det bästa sättet att berätta den historia du har i huvudet och få ner den till en text, där mörker kan vändas till hopp, eller ilska till meditation och inspiration.
– Vissa låtar kan börja med en ackordföljd, andra med en melodislinga, men i dag handlar det om texten. Med eller utan musik, fortsätter Dan Reed som går runt i smågrupperna och lyssnar, berömmer och ger tips.

Texter med ämnen som Olof Palme, Stalins pakt med Hitler och Donald Trumps mur behandlas och kommer under läsåret att göras klara och färdigproduceras till en konsert våren 2018. Men innan dess ska de som önskar få låtarna granskade av den amerikanske mentorn. 
Skoldagen avslutades med en minikonsert där några av eleverna spelade tillsammans med Dan Reed. Låten Closer finns nu upplagd på gymnasiets facebooksida.
– Det är verkligen jättefräckt att träffa någon med de erfarenheterna från musikvärlden, säger Vanja Ekdahl.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.