Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Munkedal blir den andra kommunen i Sverige att införa tillståndskrav för att tigga. Bild: Kent Eng
Munkedal blir den andra kommunen i Sverige att införa tillståndskrav för att tigga. Bild: Kent Eng

Munkedal inför tillståndskrav för tiggeri

Munkedal inför tillståndskrav för att få tigga i kommunen, rapporterar SVT Väst. Motionen om att tillstånd ska krävas för att "passivt samlar in pengar på allmänna platser” klubbades igenom i kommunfullmäktige på måndagskvällen.

Det var med 18 röster för och 16 emot som det på måndagskvällen kunde konstateras att Munkedal nu kommer införa krav på tillstånd för att tigga i kommunen.

– Jag tycker inte att ett tillstånd för tiggeri får fattigdom att upphöra, det är ett strukturellt problem som måste lösas på EU-nivå, inte genom att försöka reglera de fattiga, säger Liza Kettil (S) om utgången till SVT Väst.

"Djupt beklagligt"

Enligt SVT Väst ska tillståndskravet tidigare enbart gällt organisationer och företag som vill samla in pengar, men nu kommer kravet även omfatta privatpersoner.

– Jag tycker att det är djupt beklagligt att man valt att gå denna vägen, säger Liza Kettil (S) till SVT.

Moderaterna och Sverigedemokraterna i Munkedal har tidigare velat införa ett totalt tiggeriförbud. Förslaget ska dock ha röstats ner av kommunfullmäktige tidigare i år.

Motionen lades av KD

Motionen om tillståndskrav som nu röstats igenom lades av Kristdemokraten Rolf Jakobsson. Han vill att det ska ingå i utfärdandet av tillståndet att kommunen ser över den ansökandes situation i stort.

– Jag vill att man ska titta på vilka andra möjligheter det finns för att hjälpa denna person med tillfälliga arbeten eller liknande, säger Rolf Jakobsson (KD) till SVT Väst.

Sedan tidigare har ett flertal kommuner i Sverige infört totalt tiggeriförbud. Munkedal blir den andra kommunen i Sverige att införa tillståndskrav.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.