Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Enade. Kungälvs isklubbar och majoritetens politiker efter dagens presskonferens om en multiarena för bandy, ishockey och konståkning. Bild: Martin Björklund

Multihall ska lösa problemen med istid

För cirka 200 miljoner kronor hoppas den politiska majoriteten i Kungälv bygga en multihall för bandy, ishockey och konståkning. Isföreningarna är nöjda, men oppositionen anser inte att kommunen har råd.

Glädjen var påtaglig när Kungälvs politiska majoritet i förmiddags kallade till presskonferens tillsammans med skridskoalliansen bestående av kommunens fem isföreningar. Efter åratal av diskussioner och önskemål presenterades ett förslag på en multi-ishall.
– Vi har länge haft ont om istider för hockeyn och konståkningen, samtidigt som bandyn länge har haft behov av is under tak, säger Johan Holmberg (S), ordförande i bildningsutskottet.

Tanken är att multihallen, Arena Kungälv, ska byggas vid fotbollsplanerna Yttern i Ytterby. Detaljplanen förväntas bli godkänd av fullmäktige i april eller maj för preliminär byggstart 2018.
– Det har inte varit något enkelt beslut för det handlar om mycket pengar, men man måste våga ta steget fullt ut någon gång vad gäller isidrotterna, säger Utvecklingspartiets Morgan Persson, tillika ordförande i samhällsbyggnadsutskottet.

Kenneth Hildebrand är ordförande i hockeyklubben Kungälvs IK. Han gläds åt att ett gemensamt arbete från föreningarna nu ser ut att bära frukt. Och förhoppningen från såväl kommun som klubbar är att Arena Kungälv ska bli en social träffpunkt för barn och ungdomar.
– Tack vare att vi finns på en gemensam arena så blir det enklare att samarbete. I dag tvingas vi ha fullt fokus på att driva våra egna verksamheter, säger Kenneth Hildebrand.
I den ekonomiska planen för 2019 finns 15 miljoner kronor avsatta till drift och byggkostnader för hallen som i dagsläget beräknas kosta cirka 200 miljoner kronor, men upphandlingen av bygget kommer inte att starta förrän detaljplanen har klubbats.
– Det är en rimlig kostnad utifrån de kalkyler vi tagit fram, men man vet inget säkert förrän vi avslutat upphandlingen, säger kultur- och fritidschefen Kjell Persson.
– Det är alltid enklare att räkna på lokalkostnader, men det säger ingenting om innehållet. Ska vi satsa på ungdomarnas framtid kan vi inte hänga upp frågan på X antal kronor, säger Maria Kjellberg (MP).

Den politiska oppositionen, som i Kungälv består av M, KD, C och SD, är kritisk.
– Det är svårt att ta ställning till allt det här. Vi fick ett meddelande i söndags kväll om att majoriteten kallat till presskonferens i dag. Det hade varit smakligt om vi fått vara med i samtal kring en av kommunens största investeringar. I grunden tror vi inte att Kungälv har råd med en multihall just nu, om man inte tar bort pengar från annat, säger Anna Vedin, gruppledare och kommunstyrelseledamot för Moderaterna.
Hur skulle du vilja lösa bristen på istid?
– Det finns en tomt vid bad- och ishallen Oasen där vi skulle kunna få plats med ytterligare en ishall och bandyn skulle kunna få ett tak över Skarpe nord pronto, alternativt att vi skulle kunna bli delägare i Ale arena. Det skulle bli både billigare och gå mycket snabbare.