Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Kenny Stolpe (MP), Raëlian och förstanamn på Lilla Edets kommunlista.
Kenny Stolpe (MP), Raëlian och förstanamn på Lilla Edets kommunlista.

MP-politiker utesluts – vill klona människor

Ttelas avslöjande om att förstanamnet på Miljöpartiets kommunlista i Lilla Edet, Kenny Stolpe, är kontaktperson för Raëliska rörelsen i Sverige har fått Miljöpartiet att agera.
– Jag kommer själv att se till att ett uteslutningsärende ska upprättas. Han behöver lämna, han kan inte kandidera och inte heller vara medlem, säger Amanda Lindh, partisekreterare för Miljöpartiet, till GP.

Kenny Stolpe är förstanamn på Miljöpartiets kommunlista i Lilla Edet, men också kontaktperson för Raëliska rörelsen i Sverige.

– Vi tror att det ligger en kärna av sanning i gamla religioner men vi får uppdatera dem en smula efter den kunskap vi har i dag inom exempelvis genetik. När andra religioner pratar om gud och änglar menar vi att det rör sig om en annan mänsklig civilisation, säger Kenny Stolpe till Ttela.

Kloning och Geniokrati

Raëliska rörelsen grundades 1973 av fransmannen Claude "Raël" Vorilhon, som då var rallyförare och motorsportsjournalist. Rörelsen tror att livet på jorden har skapats av utomjordingar.

De har även fått kritik för att stödja mänsklig kloning och för att de menar att enbart de mest intelligenta människorna ska inneha politiska ämbeten, något de själva kallar "Geniokrati".

Kenny Stolpe berättar för Ttela att han inte ser några problem med att kombinera sitt engagemang i Miljöpartiet med sitt engagemang i den Raëliska rörelsen.

– Hade du frågat mig samma sak om jag var kristen eller muslim? För mig är det inte konstigare än så, snarare handlar det om nya idéer jämfört med kristendomen, säger han till tidningen.

Kenny Stolpe säger också att han stödjer Raëliska rörelsens syn på kloning som en lösning på organbrist. Han öppnar även för att klona människor.

– Provrörsbefruktning är en metod för de som inte kan få barn på naturlig väg, på samma sätt kan man använda kloning.

Kommer att uteslutas

Trots att det strider mot punkten om demokrati i Miljöpartiets partiprogram säger Kenny Stolpe till Ttela att han också delar Raëliska rörelsens syn på "Geniokrati". Han uppger dock att det inte är något han driver politiskt.

– Det är något som föreslås i Raëls böcker och något som kan testas på försök för att se om det funkar. Det handlar om att man ska ha någon form av intelligenstest för att se vilka som ska vara kvalificerade till ämbeten, säger han.

Efter Ttelas avslöjande så meddelade Miljöpartiet under fredagseftermiddagen att de avser att utesluta Stople.

– Vi har nåtts av de här uppgifterna nu att den här personen har de här åsikter och det är naturligtvis fullständigt oacceptabelt. Man kan inte vara aktiv eller ens medlem i Miljöpartiet om man har den här typen av djupt odemokratiska uppfattningar, säger Amanda Lindh, partisekreterare för Miljöpartiet till GP.

– Jag kommer själv att se till att ett uteslutningsärende ska upprättas. Han behöver lämna, han kan inte kandidera och inte heller vara medlem.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.