Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

MK Pionjär har kört motocross på Blixåsbanan i Mölndal sedan 1962, men nu har klubben skrivit på ett förlikningsavtal med Mölndals stad om att lämna.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Motorcrossbana får lämna plats för bostäder

I förra veckan skrevs avtalet under. MK Pionjär lämnar området där motocross har körts i över 50 år.

– Vi valde att skriva under ett förlikningsavtal för vi tror på den nya politiska ledningen i Mölndal. Samtidigt var det vår bedömning att vi kommit till vägs ände rent juridiskt, skriver MK Pionjärs ordförande Staffan Lindell i ett mejl till GP under en affärsresa i Indien.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Förlikningsavtalet innebär att crossklubben ska lämna Blixåsbanan i Balltorp 3 april nästa år och en dryg månad senare ska marken vara åtgärdad och möjlig att bebyggas med omkring 200 bostäder av byggbolaget Veidekke.

– Vår inställning har varit klar ganska länge. Juridiskt sett så fanns det egentligen inte så mycket mer att diskutera och vi räknar med att exploateringsavtalet vinner laga kraft inom kort, säger Mölndals stadsjurist Henriette de Maré.

Diskussionerna om marken har varit något av en följetong sedan byggplanerna offentliggjordes 2004. MK Pionjär som kört på Blixåsbanan sedan 1962 har inte haft något arrendeavtal och valde utan framgång att överklaga detaljplanen som en majoritet av de politiska partierna stod bakom. Under den förra mandatperioden fick crossklubben motta ett avhysningsbeslut som även det överklagades. Fast nu ser ändå striden ut att ha fått ett slut.

– Det känns skönt att äntligen få sätta punkt, säger Henriette de Mare.

Men kvar är fortfarande frågan om vad som ska hända med MK Pionjär, dess medlemmar och verksamhet nu. För trots efterforskningar och utredningar inom och utanför den egna kommunen så har Mölndals stad ännu inte lyckats hitta något ersättningsområde.

– Vi jobbar med att försöka hitta en framtida lösning samtidigt som jag inte kan gå ut och lova något som jag inte kan hålla. Pionjär bedriver en bra verksamhet, men den är svår att placera, säger kommunstyrelsens ordförande Marie Östh Karlsson (S).

– Vi hyser en stor förhoppning om att hitta en lösning tillsammans med kommunen, skriver MK Pionjärs Staffan Lindell.