Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/13

Mot nya höjder i skogen

Ett par skor, ett klippblock och lite sällskap. Sommar som vinter fylls Göteborgs skogar av klätterentusiaster.

– Längst upp där, där ser du en liten bula. Kom igen nu!

Stella Plantin sträcker ut fem fingertoppar vitfärgade av krita, letar efter grepp på den släta graniten och hittar snart. En välplacerad tåspets i en skreva, sedan står hon triumferande på toppen av klippan.

Fem meter ned skakar Kim Lindqwister på huvudet och ler över hur enkelt det såg ut.

– Det där kallas falsk marknadsföring!

Klätterskor och kaffetermos

Vi befinner oss i en skogsglänta, en lövig liten sträcka av orörd terräng mellan Utby och Gärdsås. Mellan de lummiga trädstammarna ligger ett jättelikt, kubformat klippblock utkastat. Området är ett klätterparadis och hit kommer tjejerna ofta för att bouldra; klättra på klippblock utan rep eller säkringar. En madrass, så kallad crash pad, klätterskor och krita i en påse är det enda som behövs. Nästan. Stella Plantin betonar vikten av att inte vara ensam på klippan.

– Var helst mer än en person, gör inget dumt, och kom ihåg att det kan vara mossa på toppen. Och så klart, ta med en kaffetermos, säger hon.

Att få vistas i naturen och den starka gemenskapen är bland det bästa med klättringen enligt tjejerna.

– Man umgås med sina kompisar och blir stark samtidigt, konstaterar Lova Rosenqvist.

Stella Plantin, Kim Lindqwister och Lova Rosenqvist är erfarna klättrare. Stella och Lova tävlar. Det mesta i livet handlar om klättring, både i vardagslivet och på semestern.

– Jag har klättrat sedan jag var sex år. Mina föräldrar tyckte att jag klättrade på allt, så de satte mig i klätterskola i stället, säger Lova Rosenqvist som precis kommit hem från en klättersemester på Mallorca.

"Ingen hud kvar på fingertopparna"

Stubbar och sommargrönt blåbärsris kontrasteras av färggranna crash pads utbredda under klippan. Kvällssolen kämpar sig igenom lövverket medan Kim Lindqwister tar sig metodiskt uppför klippan med smeknamnet Sockerbiten. Nedanför coachar de andra henne och håller samtidigt stenkoll på att madrasserna ligger rätt ifall att hon tappar greppet.

– Det blir så mycket sammanhållning i klättring, man vill hjälpa varandra. Man får tillit till varandra. Det tycker jag är väldigt fint, säger Stella Plantin.

Det händer att någon ramlar och råkar hamna utanför madrassen, men det är inte ofta, enligt tjejerna. Det största problemet är i stället att man liksom aldrig vill sluta klättra.

– Det är en del förslitningsskador och sånt. Till slut sitter man där och har ont i armbågarna och ingen hud kvar på fingertopparna och bara "fan, nu måste jag nog ta en vilodag", säger Kim Lindqwister och skrattar.

OS-sport för första gången

År 2020 finns klättring för första gången med på OS-programmet. I en sport som alltid setts som starkt mansdominerad håller könssegregationen sakta men säkert på att luckras upp. 2003 utgjorde kvinnorna enligt SISU cirka 30 procent av Sveriges klättrare – tolv år senare var de uppe i 43 procent. 

Stella Plantin, Kim Lindqwister och Lova Rosenqvist menar att det är kul att klättra med både killar och tjejer, men att tjejer kan hjälpa varandra mer.

– När jag klättrar med tjejer inser jag värdet i det, att klättra med någon som har ungefär samma fysiska förutsättningar. Inte för att machokulturen står ut på något sätt inom klättring, men ibland kanske det handlar om att skapa ett tryggt rum där tjejer kan slappna av och bara ha kul, säger Kim Lindqwister.

– Jag har åkt på skidresor med bara tjejer också och det var väldigt kul. På nåt sätt är det ju mycket mer inspirerande med starka tjejer, tillägger Lova Rosenqvist.

Frankrike och västkusten bäst

När det kommer till bästa klätterstället är de rörande överens: Fontainebleau i Frankrike, strax söder om Paris. Men Sverige funkar alldeles utmärkt också, och kanske särskilt västkusten.

– Hönö har väldigt bra, otroligt vacker klättring och så kan man bada och chilla. Det finns mycket uppe i Bohuslän. Där kan du typ ta ett par skor i handen och bara gå ut och klättra på nåt, säger Stella Plantin.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.