Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Morden i Uddevalla ändrade polisrutiner

Under fredagen väcks åtal i trippelmordet i Uddevalla. En händelse som fick polisens presstalesmän att ändra rutinerna vid större grövre brott.

– Vi åker ut till brottsplatser och är närvarande i ett tidigare skede, säger Stefan Gustafsson, en av polisen i region Västs sex presstalesmän.

Han jobbade inte när trippelmordet i Uddevalla inträffade. Det gjorde däremot hans kollega Christer Fuxborg. Enligt Fuxborg var det ett misstag att han och hans kollega inte åkte till Uddevalla och var på plats för att hantera medierna.

– Det kan jag tycka nu när man tittar i backspegeln. Det ringde ju hela tiden den helgen. Det hade varit bättre för både medierna och polisen om vi hade varit där, säger Christer Fuxborg.

Stefan Gustafsson vidareutvecklar sin kollegas resonemang. Enligt Stefan Gustafsson har presstalesmännen vid många tillfällen varit ute vid brottsplatser.

Men efter trippelmordet i Uddevalla åker presstalesmännen direkt ut så fort det anses att de behövs på plats. Dubbelmordet på Vårväderstorget på Hisingen i slutet av mars och Lisa Holm-fallet i Kinnekulle i juni är exempel där presstalesmannen funnits på plats nästan omedelbart.

Stefan Gustafsson säger att medieklimatet har förändrats genom åren. Medierna i dag kräver information snabbt. En helt vanlig dag får han mellan 50 och 100 samtal.

– Helst vill de ha all information direkt. Det kan vi ju naturligtvis inte gå ut med. Dels för att vi har förundersökningsledare som bestämmer vad vi får berätta och hur mycket. Ibland är det dessutom förundersökningssekretess. Det är inte vi presstalesmän som bestämmer, säger Stefan Gustafsson.

Han säger att det finns regler, som är lagstadgade, kring vad polisen får avslöja.

– Många tror att det är vi som bestämmer vad vi går ut med, att vi nyhetsvärderar det som händer. Det är helt fel. Vi har ramar kring vilken information vi ger.

Att poliser ska få jobba i fred på brottsplatser, är också en anledning till att presstalesmän i dag oftare är ute på fältet.

– Det går inte för en insatschef att arbetsleda poliser och samtidigt hantera medierna. Det är ohållbart, säger Stefan Gustafsson.

Fakta: Detta har hänt

29 april: En 21-årig man omhäktas på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till trippelmordet. Dessutom häktas han på sannolika skäl misstänkt för två nya brott; grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.

6 maj: 22-åringens advokat motsätter sig en häktningsförlängning.

19 maj: En 20-årig kvinna misstänks för vapenbrott som har kopplingar till trippelmordet.

26 maj: En av de huvudmisstänkta männen är även huvudman i ett mål som rör penningtvätt.

1 juni: Åklagare Per-Erik Rinsell begär att Uddevalla tingsrätt skall frysa ungefär 35 000 kronor som tillhör en av de misstänkta männen.

18 augusti: Polisens informationsavdelning skickar ut ett pressmeddelande att man kommer att väcka åtal i trippelmordet den 21 augusti. I samband med det ska man hålla en presskonferens.

21 augusti: Åtal väcks i trippelmordet.