Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Linnea Hansson visar upp det italienska monstret Prutt som är på besök. Bifrosts förskola tar i dag emot ett pris för sitt arbete med det internationella Monsterprojektet.

Monsterpris till förskola

Monster har förenat ett antal förskolor och skolor runt om i Europa. Nu prisas Bifrosts förskola i Mölndal för att den har varit en del av projektet som ska öka barns läsförståelse.

I dag tar Bifrosts förskola emot det svenska eTwinning-priset 2014 för sin medverkan i det internationella projektet ”Virtual Museum of Monsters”. Priset delas ut av Universitets- och högskolerådet som arbetar för att i Sverige sprida information om EU-projektet eTwinning, som ska främja samarbeten europeiska skolor emellan.

– Det betyder att vi har gjort ett bra jobb, att vi har haft ett bra samarbete. Det är ett jätteroligt pris att få, säger Helene Klasson Rehn som är förskolelärare på Bifrosts förskola och koordinator för projektet i Sverige.

Sex förskolor och skolor deltar i projektet. Förutom i Sverige ligger de i Italien, England, Tjeckien, Portugal och Spanien. Med hjälp av gemensamma plattformar på internet har skolorna tillsammans skrivit sagor, skapat monster och utbytt erfarenheter.

Att just monster skulle bli den gemensamma nämnaren var den spanske rektorn Mariano Suarez idé.

– Det finns inget rätt och fel med monster. Du kan inte göra fel när du skapar monster, de kan se ut hur som helst. Det blir väldigt tillåtande, säger Helene Klasson Rehn.

Hon berättar att projektet har fokuserat på tre saker. Att barnen ska få bättre läsförståelse, att de ska lära sig att använda IKT, informations- och kommunikationsteknik, och att den europeiska gemenskapen ska stärkas.

Varje skola har skapat ett monster som har fått turnera runt mellan de olika länderna.

– Vi gjorde ett monster som heter Molly och skickade i väg henne tillsammans med pass, en kokbok och en resedagbok, säger Helene Klasson Rehn.

I dag är monstret Molly i England, Bifrosts förskola har i stället ett annat monster på besök. Linnea Hansson, sex år, berättar att monstret heter Prutt och kommer från Italien.

Vad tycker du om monster?

– Att de är kul att göra, för man får göra precis som man vill.

Hur brukar dina monster se ut?

– Många ben brukar de ha, säger hon.

Under en ceremoni i dag delar Universitets- och högskolerådets generaldirektör Ulf Melin ut priset till personalen på Bifrosts förskola som också får ta emot en prissumma på 20 000 kronor.

Fakta: eTwinning

Är ett EU-projekt som lanserades 2005 för att främja samarbeten europeiska skolor emellan.

Erbjuder en plattform för skolpersonal, där de kan kommunicera, samarbeta och utveckla projekt.

Ska främja internationalisering och ge elever språkkunskaper och kunskaper i IKT, informations- och kommunikationsteknik.

I dag är över 200 000 lärare anslutna till portalen etwinning.net.