Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Monique, 22, tatuerar sin kropp - helt själv

När Monique Håfström, 22, var 14 år tatuerade hon sig för första gången. Den som utförde jobbet var ingen mindre än hon själv.  – Så fort jag kommer över en tatueringsmaskin så kör jag bara, säger hon.

Att vara som alla andra är inget som faller Monique Håfström, 22, i smaken. Hon har nämligen sedan hon var 14 år gammal tatuerat sig - helt på egen hand, som GT tidigare skrivit om. 
Även om Monique har tatuerat stora delar av kroppen, finns det ändå en stor yta kvar att fylla - men den tänker hon överlåta till en professionell tatuerare.
– Jag kommer fortsätta fram tills att mitt vänsterlår är färdigt och så ska jag fylla på med tatueringar på mina händer, berättar hon för GP.

Idag har hon cirka 40 tatueringar med texter och motiv som nästan alla har någon form av betydelse. En tatuering känner hon extra mycket för.
– Jag har en text på fingret där det står Bråken. Det har följt med mig sedan jag var liten och jag kämpade för allt jag ville, därför kallade jag mig själv för det. Just texter och datum betyder extra mycket för mig, säger Monique om sina verk. 

Närheten till det konstnärliga har alltid funnits hos Monique, även om hon inte utövat det så mycket innan.
– Det konstnärliga finns i släkten, så jag har det i mig, men just detta med tatueringar gör jag för att det är kul. Känner jag för något så gör jag det, säger hon. 

Händer det att människor dömer dig för dina tatueringar?
– Ja, absolut. Det händer att folk kommenterar på Facebook och frågar om jag är dum i huvudet, att jag inte kommer få några jobb och så vidare, men om ett jobb inte skulle vilja anställa mig på grund av det så är det ändå inget ställe som jag vill arbeta på, konstaterar Monique och tillägger:
– Men det är ändå fler som är positiva och tycker att jag verkar vara en kul och galen person, och det är precis så det är, jag tycker det är kul och därför gör jag det. Jag gillar att ta risker och tänker inte sluta bara för att folk dömer. 

Finns det något ställe på kroppen du aldrig skulle tatuera?
– Ansiktet skulle jag aldrig tatuera, säger hon. 

I framtiden tror Monique att hela hennes kropp kommer vara ett enda stort konstverk.
– Jag är lite tokig och gillar när det händer något hela tiden, jag kommer alltid att köra mitt race. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.