Moderaterna vill satsa på Landvetter och Göteborgs hamn

Västsvenska moderater har lyckats driva igenom att partiet ska satsa på Landvetter och Göteborgs hamn vid sidan av Arlanda.
– För Västsverige är det jätteviktigt att vi har en bra flygplats, säger Anna Vedin, gruppledare för Moderaterna i Kungälv.

ANNONS
|

Det var under torsdagens moderata utskottsarbete som moderatpolitiker från Västra Götaland lyckades få till tillägg i partistyrelsens förslag som innebär att Landvetter och Göteborgs hamn förs upp på dagordningen, vid sidan av Arlanda.

Efter en debatt om partiets ekonomiska politik klubbade stämman förslaget på fredagen.

Det handlar om att M ska verka för att infrastrukturen kring Göteborgs hamn och Landvetter utvecklas och att partiet ser inte bara Arlanda och Kastrup, utan också Landvetter och hamnarna i Södra Sverige som viktiga för näringslivet och investeringar i Sverige.

LÄS MER:Moderaterna skärper sin rättspolitik

Behövs infrastruktur

Anna Vedin, gruppledare för Moderaterna i Kungälv och ombud från Västra Götaland, var den som lade fram yrkandet i utskottet.

ANNONS

Hon säger att Göteborgs hamn är navet för transporter in i Sverige och i Norden.

– Den är superviktig. Det såg vi inte minst när det var strejk i hamnen hur viktigt det är. Det får inte bli stopp i Göteborgs hamn, säger hon och tillägger:

– För Västsverige är det jätteviktigt att vi har en bra flygplats. Och då måste vi ha infrastruktur så att vi kan ta oss till och från flygplatsen.

LÄS MER:Mycket står på spel när Moderaterna samlas till stämma

Spårbunden trafik

Per Vorberg (M) kommunstyrelseordförande i Härryda kommun och ombud från Västra Götaland säger att det behövs spårbunden trafik till och från Landvetter flygplats och att Göteborg och Borås måste knytas ihop.

– Idag finns bara riksväg 40 med ett mot, men det måste till flera olika lösningar för att komma till flygplatsen, säger han.

Varför vill ni satsa på flyg trots växthusgasutsläppen?

– Dels händer det väldigt mycket inom flyget nu på bränslesidan. Flygandet minskar inte internationellt, istället för att hindra folk från att resa handlar det om att se hur vi gör det på bästa sätt, säger Per Vorberg.

Han menar att mobiliteten och kopplingarna ut i världen måste fungera om Sverige ska hänga med i utvecklingen och vara ett land med bra näringsliv där företag kan växa.

ANNONS

Vad kommer dagens beslut göra för skillnad?

– Skillnaden är att hos Moderaterna blir detta en prioriterad fråga, säger Anna Vedin.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS