Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Misstanken: Mannen vanvårdade undernärda katter

De två katterna hade varken fått mat eller vatten under en längre period och hade förmodligen haft skabb i flera års tid. Nu åtalas en man i 55-årsåldern för djurplågeri.
– De var gamla. Såklart att de inte mår lika bra när de blir äldre, säger mannen i förhör.

Det var i augusti förra året som polisen fick ett tips och upptäckten av de två katterna gjordes. Under ett förhör med en veterinär framkommer det att djuren hade saknat tillgång till vatten under en lång tid och var kraftigt avmagrade. Deras hullgradering var 1 respektive 2 på en 9-gradig skala.

Enligt veterinären innebar det att katterna inte hade fått näring under en "längre tid", men att det var svårt att säga exakt hur länge.

De hade dessutom mycket dåliga tänder och öroninfektioner. Enligt förundersökningsprotokollet har katterna förmodligen haft skabb i öronen i flera års tid.

LÄS MER: Rådjur skjutna med luftvapen – kan leda till fängelse

I förhör blev veterinären tillfrågad om denne bedömer att katterna har lidit under en viss tid, och i så fall i vilken utsträckning.

– De har mest troligt lidit under hela denna period, minst en månad, svarade veterinären.

"De var gamla och blev sämre"

Nu åtalas en man i 55-årsåldern för djurplågeri. Enligt åtalet har han genom vanvård och bristande tillsyn utsatt de två katterna för lidande, utan godtagbara skäl. Trots att katterna har visat tecken på ohälsa under en längre tid har inte mannen sett till att djuren fått nödvändig vård eller avlivats.

LÄS MER: Släppte ut sina kanariefåglar – frias från brott

Mannen förnekar brott och hävdar att katterna hela tiden har haft vård. Han berättade i förhör att han var bortrest i två veckor men att hans barn, i 10-årsåldern, tog hand om katterna. Barnet bodde dock hemma hos den andra föräldern.

– Sen var de gamla och de blir sämre och sämre med tiden. Såklart att de inte mår lika bra när de blir äldre, sa mannen.

Angående skabben i öronen berättar mannen att han har märkt det och försökt göra något åt det genom att använda skabbmedel samt vinäger och olja som han topsade katternas öron med.

Båda katterna avlivades ett halvår efter omhändertagandet.

LÄS MER: Man försökte slänga sin hund i papperskorg

LÄS MER: Slängdes i papperskorg – lämnas tillbaka till matte

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.