Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Misstanken: Fick felaktigt 4,7 miljoner kronor i assistansersättning

På en film syns hur mannen gör sådant som han påstått att han inte kunde – han lyfter sin rullstol, går och kör sin bil. Ändå fick han och assistenterna 4,7 miljoner utbetalat i assistansersättning från Försäkringskassan. Nu har mannen – och en kvinna – dömts för grovt bidragsbrott till villkorlig dom. De ska dock betala 2,2 miljoner i skadestånd.

Skaraborgaren påstod att han behövde hjälp med i princip allt: klä på sig, duscha, borsta tänderna, bli skjutsad dit han ville, toalettbesök och så vidare. Han sa att han inte kunde gå, stå eller sköta dagliga sysslor.

Först betalade Försäkringskassan ersättning till de som hjälpte honom, sedan tog kommunen i den stad som han bodde i över.

Men ett tips i form av en film avslöjade mannen. På filmen syns hur mannen tar sig fram i sin rullstol. När han kommer till bilen ställer han sig upp och lyfter in rullstolen i bilen.

Detta innan han går runt bilen, hoppar in i den och kör i väg. Allt detta helt själv.
– Filmen visar att han rör sig obehindrat får man ändå säga. Han har en funktionsnedsättning i ett av benet men han har ingen funktionsnedsättning i armen som han har påstått, har kammaråklagare Britt-Marie Johansson sagt.

LÄS MER: Här avslöjas miljonfusket – enligt åklagaren

Semesterbilder bland bevisen

Den efterföljande utredningen ledde fram till ett åtal om grovt bidragsbrott. Åklagaren skrev i stämningsansökan att mannen kraftigt överdrivit sitt funktionshinder och hjälpbehov. Dessutom misstänks han ha förfalskat tidrapporter.

Den åtalade brottsperioden är från 2011 fram till slutet av maj 2016. Förutom filmen finns bevis i form av vittnesuppgifter och bildmaterial - från mannens semesterresor.

Utöver mannen åtalas ytterligare tre personer för olika inblandning i de åtalade brotten. En av dem åtalades för bidragsbrott, de andra två för medhjälp till brottet.

Dessa personer påstås ha varit mannens assistenter och det är till dem totalt 4 750 370 kronor betalats ut.

LÄS MER: Semesterfotona avslöjade misstänkta miljonfusket

Blev bättre av medicinerna

I polisförhör sa mannen att han inte förstått det som sagts om hans tillstånd. Han berättade för polisen att han plötsligt blev frisk.
– På grund av att jag tog mediciner, jag åt bättre mat, mitt sår läkte. Det blev bättre helt enkelt, var hans förklaring.

Han påstår att de medåtalade utnyttjat honom och tagit pengarna.
– De vet att jag behöver hjälp men de utnyttjar det.

Nu har domen fallit. 

Mannen, och en kvinna, döms för grovt bidragsbrott till villkorlig dom. De ska också betala 2,2 miljoner kronor i skadestånd till Försäkringskassan. De två personer som åtalades för medhjälp frias av tingsrätten. 

Den kvinna som påstås utfört arbete för den skadade mannen – och anses ha hjälpt till med att lämna oriktiga uppgifter – fälls för att ha lurat myndigheterna på i första hand 369.000 kronor. Frågan var slutligen om vårdtagaren själv varit medveten om att det fyllts i överdrivna tidrapporter och att det därmed betalats ut för mycket pengar.

Denna frågeställning besvarar rätten med ett ja:

”Tingsrätten anser att det av utredningen inte framkommit något som ger anledning att anta att den tilltalades situation varit sådan att han inte förstått vad som hänt kring honom”.

Enligt domstolen uppgår straffvärdet för brottet överstiger ett års fängelse.

Men eftersom mannen varit belagd med reseförbud och anmälningsplikt under den långa utredningstiden, slipper han frihetsberövande påföljd.

Tingsrätten finner slutligen vid en ”försiktig bedömning” att mannen i vart fall ska betala ett skadestånd till Försäkringskassan med 2 200 000 kr.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.