Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Misstankarna i Wilma-fallet har stärkts – svart suv beslagtagen

Knappt två veckor efter att Wilma Andersson anmäldes försvunnen bekräftade åklagaren att misstankarna mot den häktade mannen har stärkts. På fredagen meddelade polisen att man har hittat en kroppsdel och att man utesluter att flickan är vid liv.

Under torsdagen meddelade åklagare Caroline Fransson att misstankarna mot den man i Wilmas närhet som sitter häktad misstänkt för mord har stärkts. Då hade man gjort flera fysiska fynd, även om varken åklagare eller polis ville gå in på vilka. Man hade även hållit över 500 förhör i utredningen.

– Det är den samlade bedömningen av uppgifter som framkommit i förundersökningen och resultat av tekniska undersökningar som har genomförts som gör att misstankarna har stärkts. Vad det handlar om för undersökningar och vilka resultat vi har fått kan jag inte kommentera i nuläget, sa Caroline Fransson på en presskonferens på torsdagen.

Under fredagen meddelade polisen att man har hittat en kroppsdel i sökandet och att man därmed kan konstatera att Wilma Andersson är död.

LÄS MER: Kroppsdel hittad i sökandet efter Wilma Andersson i Uddevalla

Har beslagtagit en svart suv

Polisen har dessutom beslagtagit ett fordon, en mindre svart suv, i utredningen.

På frågan om det finns misstanke om att bilen kan ha använts för att forsla bort en kropp svarade åklagare Caroline Fransson:

– Det är inget som jag kommenterar. Vi undersöker den bland andra saker som har visat sig kunna vara intressanta i utredningen för att se om de kan ge oss någonting.

Polisen inledde tidigt i sökandet efter den försvunna flickan en så kallad särskild händelse. Den fortsätter vilket innebär att utredningen fortsatt kommer få de resurser som krävs för att utföra de utredningsåtgärder som polis och åklagare anser nödvändiga.

LÄS MER: Så jobbar polisen i fallet med försvunna Wilma

Släkting misstänkt för skyddande av brottsling

På torsdagen, innan kroppsdelen hittades, sa åklagare Caroline Fransson att det var för tidigt att sia om fallet skulle leda till ett åtal mot den häktade mannen eller någon annan person.

– Det är alldeles för tidigt att uttala sig om, det beror helt på hur utredningen fortgår.

Om läget nu har ändrats är oklart.

Utöver den man i 20-årsåldern som sitter häktad misstänkt för mord, och nekar till brott, är även en släkting till honom misstänkt i utredningen. Släktingen anhölls i söndags misstänkt för skyddande av brottsling, grovt brott. Efter förhör försattes mannen på fri fot.

Åklagare Caroline Fransson har inte velat svara på om misstankarna mot mannen stärktes eller försvagades efter förhör. Hon har bara konstaterat att hon inte ansåg det nödvändigt att mannen hölls frihetsberövad, även om brottsmisstanken mot honom kvarstår.

LÄS MER: Wilma, 17, försvann – detta har hänt

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.