Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Misstänkte Onsalamördaren ville ha vapen

Parmiddagen i december förvandlades till en tragedi när mannen i 40-årsåldern, enligt polisens misstankar, mördade sin barndomsvän. En utredning har visat att han agerat under påverkan av en psykisk störning och hans psykiska problem gjorde honom oerhört säkerhetsmedveten. I förundersökningen framgår nu att den misstänkte Onsalamördaren därför ville ha vapenlicens och skaffa vapen.

På måndag inleds rättegången i det uppmärksammade Onsalamordet som inträffade den femte december i fjol. En man i 40-årsåldern står åtalad för att ha knivmördat sin barndomsvän under en parmiddag - detta medan deras barn lekte på övervåningen. Han åtalas även för mordförsök för att ha försökt döda ett grannpar.

Mannen i 40-årsåldern led av psykiska problem under en längre tid innan händelsen. Han hade kontakt med psykiatrin och var tidvis inlagd.

Under utredningen genomgick mannen en rättspsykiatrisk undersökning. I den har man slagit fast att han led av en allvarlig psykisk störning när han genomförde mordet och mordförsöken.

LÄS OCKSÅ: Utsatt för mordförsök: "Jag var livrädd"


Det har tidigare framkommit att mannen trodde att han var förföljd och avlyssnad. Han trodde att barndomskompisen var “hjärnan” i konspirationen.

Hans psykiska problem ska ha gjort honom oerhört medveten om sin och sin familjs säkerhet. Han hade larm på sitt hus, och koden till detta ändrade han ofta.

I förhör berättar frun om att hennes make ska ha haft en kniv i nattduksbordet för att kunna försvara sig.

LÄS OCKSÅ: Barnen gömde sig när mannen gick till attack


Han ska även ha ansökt om att bli medlem i en pistolskytteklubb för att ha en möjlighet att få licens för pistol. Han ska ha sagt att pistolen var ämnad att använda för att skydda sin familj om de skulle bli överfallna eller drabbas av inbrott.

Änkan till den mördade barndomsvännen berättar också om att mannen som dödade hennes make försökte ta en vapenlicens för ett handeldvapen bara för att kunna skydda sig. Men han klarade inte kursen för att han var en så dålig skytt, enligt henne.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.